StoryEditor

Janukovyčov zákon môže dostať Tymošenkovú z väzenia

28.09.2011, 11:10
Autor:
čtkčtk

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč navrhol úpravu zákona, ktorá by zrušila trest väzenia za hospodárske činy. Novela, o ktorej dnes informuje ukrajinský parlament na svojich webových stránkach, by mohla viesť k oslobodeniu väznenej líderky opozície Júlii Tymošenkovej.

Podľa ukrajinských médií prezidentova novela súvisí so summitom Východného partnerstva, ktorý sa koncom týždňa za Janukovyčovej účasti uskutoční vo Varšave. Prezident chce novelou zabrániť kritike západu a posilniť šance Ukrajiny na tesnejšie zblíženie s Európou.

Podľa novely navrhovanej Janukovičom by bolo zrušenie trestu väzenia za hospodárske činy nahradené pokutou. Ich výška by nesmela byť nižšia, ako je spôsobená škoda. Podľa komentára Janukovyčovej prezidentskej kancelárie by osoby, ktoré sú kvôli hospodárskym trestným činom vo väzbe, boli bezprostredne po začatí platnosti zákona prepustení. Stúpenci Tymošenkovej a poslanci expremiérkinej strany Vlasť však význam novely navrhovanej prezidentom spochybňujú. Cesta návrhu parlamentom je podľa nich dlhá, môže trvať až mesiace. Okrem toho nie je vôbec isté, či konkrétne odstavce navrhovanej novely sa na kauzu Tymošenkovej skutočne vzťahujú.

Vlastný proces s Tymošenkovou dnes v Kyjeve pokračuje výsluchom predstaviteľov petrochemickej spoločnosti Naftogaz. Očakáva sa aj záverečná reč obžalovanej. Rozsudok možno podľa miestnych médií očakávať do konca týždňa.

Tymošenková je obžalovaná z prekročenia právomocí počas svojej funkcii v kresle premiérky. Keď v roku 2009 mala dohodnúť extrémne vysoké ceny za dovoz ruského zemného plynu. Pre expremiérku, ktorá je od začiatku augusta vo väzbe, žiada obžaloba trest až sedem rokov väzenia. Tymošenková by mala okrem iného zaplatiť aj pokutu takmer 120-tisíc eur ako náhradu škôd, ktoré štátu spôsobila.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:33