StoryEditor

Tajné dokumenty: Izrael ponúkal JAR na predaj jadrové zbrane

24.05.2010, 07:50
Autor:
TASRTASR

Tajné dokumenty odhaľujú, že Izrael ponúkol v 70. rokoch režimu apartheidu v Juhoafrickej republike (JAR) na predaj jadrové hlavice. Vyplýva to z odtajnených juhoafrických dokumentov, na ktoré sa v exkluzívnom článku zverejnenom v nedeľu na svojej internetovej stránke odvoláva britský denník The Guardian. Podľa neho by išlo o prvý oficiálny doklad, že židovský štát vlastní jadrové zbrane.

V zápisniciach z rokovaní úradníkov oboch krajín z 31. marca 1975 označených "Prísne tajné" sa uvádza, že o hlavice požiadal vtedajší juhoafrický minister obrany PW Botha. Vtedajší minister obrany a terajší izraelský prezident Šimon Peres mu odpovedal, že sú v dispozícii "v troch veľkostiach". Obaja ministri podpísali aj širokospektrálnu dohodu týkajúcu sa bilaterálnych vojenských vzťahov, ktorá zahŕňala klauzulu, že "samotná existencia tejto dohody" musí zostať tajná.

Z dokumentov tiež vyplýva, že JAR chcela mať rakety ako odstrašujúci prostriedok a pre prípadné údery proti susedným štátom.

Na dokumenty narazil americký akademik Sasha Polakow-Suransky pri písaní knihy o úzkych vzťahoch medzi oboma krajinami s názvom The Unspoken Alliance: Israel's secret alliance with apartheid South Africa (Nevyslovené spojenectvo: Tajné spojenectvo Izraela s juhoafrickým režimom apartheidu). Polakow-Suransky hľadal dôkazy, že Izrael vlastní jadrové zbrane, hoci jeho vláda to nikdy nepotvrdila, ani nevyvrátila.

Izraelské úrady sa vláde JAR pokúsili zabrániť v odtajnení dokumentov, o ktoré požiadal Polakow-Suransky. Ich zverejnenie môže spôsobiť rozruch v súvislosti s rokovaniami o nešírení jadrových zbraní, ktoré sa uskutočnia tento týždeň v New Yorku a sú zamerané na Blízky východ. Informácie o utajovanom izraelskom jadrovom programe odhalil jadrový technik Mordechaj Vanunu. V roku 1986 poskytol britským novinám Sunday Times fotografie zhotovené vnútri jadrovej elektrárne Dimona, ako aj podrobný popis procesov pri výrobe jadrového materiálu, nemal však k dispozícii žiadne písomné dokumenty. Po únose z Talianska tajnou službou Mosad do Izraela ho uznali vinným z vlastizrady.

Vo väzení strávil 18 rokov a prepustili ho v roku 2004. Odvtedy ho však neustále kontroluje polícia a platí preňho rad obmedzení vrátane zákazu kontaktov s médiami, pravidelných hlásení o pohybe a podobne. Tieto bariéry Vanunu údajne opakovane porušil, čo viedlo v uplynulých takmer šiestich rokoch v najmenej 21 prípadoch k jeho obvineniu.

Internet: http://www.guardian.co.uk/world/2010/may/23/israel-south-africa-nucle ar-weapons

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:18