StoryEditor

Nový supermikroskop umožní pozrieť sa na vírusy

02.03.2011, 23:00

Britským vedcom sa poradilo opäť posunúť skúmanie mikroskopického sveta podstatne dopredu. Zostrojili dosiaľ najpresnejší a najvýkonnejší mikroskop na svete, ktorý dokáže rozlíšiť mikropredmety s veľkosťou neuveriteľných 50 miliardtín metra. Tento "superprístoj" tak umožní nahliadnuť do nepreskúmaného sveta nanoskopických predmetov s vysokým rozlíšením. Vedci si od mikroskopu sľubujú pokrok predovšetkým v biologických oblastiach. "Myslíme si, že nám to umožní skúmať bunky, baktérie a dokonca vírusy," povedal profesor Lin Li z Manchesterskej univerzity.

Podľa neho používanie súčasnej technológie je časovo veľmi náročné. Napríklad používaním fluorescenčného mikroskopu vedcom zaberie príprava jednej vzorky až dva dni a úspešnosť je veľmi nízka. Nový mikroskop tak umožní priamu metódu skúmania buniek. Technika nového mikroskopu funguje na tzv. nestálych vlnách, ktoré vznikajú blízko skúmaného objektu a následne sa stratia úplne.

Neuveriteľná presnosť 50 nanometrov tak niekoľkokrát prekonáva zobrazovaciu schopnosť konvenčného mikroskopu, ktorá je okolo 200 nanometrov. "Každé zvýšenie rozlíšenia je pokrok a prínos pre vedu," povedal pre HN molekulárny biológ Ján Turňa. Tento prístroj tak umožní na vlastné oči vidieť detaily, ktoré vedci mohli zazrieť len obmedzene zložitými nepriamymi metódami. "Aj na Slovensku používame rôzne triky a metódy na presnejšie merania, ktoré sú nielen nákladné, ale zaberajú množstvo času," povedal biológ. Slovenský vedec je zatiaľ k mikroskopu pri našich pomeroch skeptický. "Nový prístroj bude pravdepodobne veľmi drahý a prístup k nemu budú mať predovšetkým infraštruktúrne vedecké centrá," dodáva Turňa.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:11