StoryEditor

Orbán dovolí Slovákom voliť

31.03.2011, 00:00
Maďarský premiér Viktor Orbán potvrdil obavy Slovenska. Vôbec prvýkrát verejne pripustil, že chce dať volebné právo tým zahraničným Maďarom, ktorí získajú občianstvo našich južných susedov.

Doteraz sa priamym odpovediam na túto otázku vyhýbal.

Orbán najnovšie všetky pochybnosti prelomil. Podľa neho už nie je otázka to, či Maďari žijúci v susedných krajinách občianstvo získajú alebo nie. Dôležité je podľa neho najmä to, ako sa dokáže domáce obyvateľstvo s Maďarmi z okolitých krajín zblížiť a navzájom spolupracovať. "Myslím, že z tohto pohľadu je najprirodzenejším nástrojom právo voliť,“ potvrdil v diskusnej relácii maďarskej televízie Orbán.

Zákon majú i Slováci
Odovzdať svoj hlas v maďarských voľbách by tak mohli aj tí slovenskí občania, ktorí si vybavia dvojaké občianstvo. Jeden z prvých, ktorí sa k prihláške o maďarské občianstvo verejne priznali, bol šéf SMK József Berényi. To, či by však využil možnosť zvoliť si zástupcov v budapeštianskom parlamente, však prezradiť odmieta. Nerád by totiž prišiel o slovenské občianstvo, ak by sa potvrdilo, že získal to maďarské. "K tomu, či moju žiadosť o dvojaké občianstvo vybavili kladne alebo nie, sa vyjadrovať nebudem. Keďže spolu tieto dve veci súvisia, nechcem komentovať ani volebné právo,“ potvrdil pre HN Berényi.

Volebné právo, ktoré sa Budapešť rozhodla "novým“ občanom udeliť, však šéf predstaviteľov maďarskej menšiny za výnimočné u nás nepovažuje. "Maďarsko nechce zaviesť nič iné, ako to, čo funguje v slovenskom zákonodarstve. Aj Bratislava dáva Slovákom žijúcim v zahraničí so slovenským občianstvom volebné právo,“ dodal Berényi.

Aj napriek tomu, že i on sám môže získať maďarské občianstvo a tým pádom aj volebné právo u našich južných susedov, Orbánov agitátor sa z Berényiho nestane. Našich Maďarov s občianstvom južných susedov k voľbám za hranicami presviedčať odmieta najmä kvôli nášmu protizákonu. "Nebudem nabádať ľudí, aby stratili slovenské občianstvo,“ dodal predseda SMK.

Radičová nekomentuje
Kabinet premiérky Ivety Radičovej odmieta celú záležitosť komentovať, kým nebude jasné, čo presne chce Orbán zmeniť. "K zneniu zákona sa slovenská vláda vyjadrí, keď bude k dispozícii, štandardnou diplomatickou cestou,“ povedal pre HN Radičovej hovorca Rado Baťo.

Podobne sa negatívne k návrhu maďarskej vlády stavia aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár. "Nemyslíme si, že toto je dobré. Nechcem, aby občania Slovenskej republiky maďarskej národnosti boli zapojení do rôznych šarvátok medzi maďarskými politickými stranami,“ potvrdil pre HN Bugár.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:41