StoryEditor

Zmluva o jadrovom odzbrojení je na svete

05.02.2011, 14:13
Autor:
TASRTASR
Zmluva START je najdôležitejšou dohodou ohľadom jadrového odzbrojenia za posledných 20 rokov.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov (na snímke) si dnes v Mníchove vymenili dokumenty o ratifikácii zmluvy Nový START. Americko-ruská zmluva o jadrovom odzbrojení tak nadobudla účinnosť.

K tejto historickej udalosti došlo na okraj medzinárodnej konferencii o bezpečnosti. Ide o najdôležitejšiu dohodu ohľadne jadrového odzbrojenia za posledných 20 rokov.

Zmluva nazývaná Nový START zaväzuje oba štáty redukovať počet nukleárnych hlavíc z asi 2200 na 1550 v nasledujúcich siedmich rokoch. Počíta tiež s obnovením monitorovacieho a kontrolného systému, zakotvenom v predošlej zmluve START, ktorej účinnosť vypršala koncom roku 2009. Súčasne sa má znížiť na polovicu počet pohotovostných nosných systémov.

Clintonová označila počas krátkej ceremónie v Mníchove zmluvu za míľnik v strategickom partnerstve oboch štátov. Týmto sa znížilo jadrové nebezpečenstvo nielen pre Rusko a USA, ale aj pre mnohé ďalšie krajiny, uviedla.
Lavrov zdôraznil, že zmluva je v spoločnom záujme oboch štátov, ktoré takto preukázali zodpovednosť za bezpečnosť na celom svete, informuje agentúra DPA.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun zablahoželal USA a Rusku k novej zmluve. Ako povedal, "je to míľnik na ceste k odzbrojeniu a smerom k svetu bez jadrových zbraní".

Novú zmluvu START podpísali prezidenti oboch krajín Barack Obama a Vladimir Medvedev ešte v apríli 2010. Americký Senát ju ratifikoval v decembri po silnom tlaku Obamovej vlády a minulý týždeň ju schválili obe komory ruského parlamentu.

Prehľad doterajších zmlúv medzi Ruskou federáciou, bývalým ZSSR a USA o bezpečnosti a odzbrojovaní

SALT-1 - podpísaná 26. mája 1972
Napätie vo vzťahoch medzi ZSSR a USA sa neustále stupňovalo, najmä čo sa týkalo bezpečnosti a zbrojného arzenálu. Čiastočné uvoľnenie medzi týmito veľmocami priniesla zmluva SALT-1, ktorá bola podpísaná 26. mája 1972. Obe krajiny sa v nej zaviazali na určité limity strategických zbraní a na presné vymedzenie prostriedkov protiraketovej obrany. Dohodu o kontrole zbrojenia SALT 1 (Strategic Arms Limitation Talks) podpísali americký prezident Richard Nixon a generálny tajomník SSZ Leonid Brežnev v Moskve.

SALT-2 - podpísaná 18. júna 1979
Napriek pokračujúcemu súpereniu obidvoch protivníkov sa ďalej viedli vzájomné odzbrojovacie rozhovory, ktoré nakoniec vyústili do podpisu novej zmluvy SALT-2. Dohodu parafovali 18. júna 1979 vo Viedni vtedajší americký prezident Jimmy Carter a v tom čase najvyšší predstaviteľ ZSSR Leonid Iľjič Brežnev. Nová zmluva nastolila faktickú rovnováhu v oblasti strategických zbraní. Zmluva SALT-2 bola pre ZSSR veľkým diplomatickým úspechom a zodpovedala koncepcii vojenského velenia ZSSR. Opätovne boli tieto vzťahy narušené už koncom roku 1979. Po prevrate v Afganistane využil spory v krajine Sovietsky zväz 26. decembra 1979 na vojenskú intervenciu. Občianska vojna v Afganistane pokračovala aj po odchode sovietskych vojsk, ale už ako vnútorná záležitosť. USA a ZSSR aj ďalej podporovali proti sebe stojace strany. Odpoveďou na inváziu bolo, že americký Senát odmietol ratifikovať dohodu SALT-2 a zmluva bola odložená na neurčito.

START (Strategic Arms Reduction Talks) - nebola v platnosti
Ďalší americký prezident, Ronald Reagan, nastúpil do úradu 20. januára 1981 a v prvom období svojho mandátu zaujal odmietavý postoj k novým rokovaniam so ZSSR. Reagan zaviedol napokon pre rokovania nový termín START (Strategic Arms Reduction Talks). Snažil sa zdôrazniť odlišnosti od pôvodných rokovaní SALT-2. Prvý návrh zmluvy START predložil prezident USA Ronald Reagan v Ženeve 29. júna 1982. Navrhol dramatické zníženie strategických síl v dvoch fázach. Pokračujúce rokovania o zmluve sa niekoľkokrát odsunuli. Zavedenie programu Strategickej obrannej iniciatívy v roku 1983 bolo vnímané ako ohrozenie USA zo strany Sovietskeho zväzu a odstúpili od ďalších rokovaní. Preteky v jadrovom zbrojení sa v podstate skončili v roku 1991.

START-1 - podpísaná 31. júla 1991 - platná do 5. decembra 2009
Zmluva START-1, podpísaná 31. júla 1991 prezidentom Spojených štátov Georgeom Bushom st. a prezidentom Sovietskeho zväzu Michailom Gorbačovom, viedla k najrozsiahlejšej obojstrannej redukcii jadrových zbraní v dejinách. Išlo o výsledok takmer desaťročie trvajúcich nepravidelných rokovaní medzi Spojenými štátmi a ZSSR v posledných rokoch studenej vojny. Do platnosti vstúpila 5. decembra 1994. Zmluva stanovila, že ani jedna zo strán nesmela rozmiestniť viac než 6000 jadrových hlavíc a viac ako 1600 strategických nosičov vrátane medzikontinentálnych balistických striel, ponoriek a bombardérov. V čase uzavretia dohody USA vyvinuli dômyselnejšiu metódu prenosu bojových hlavíc, ZSSR však mal viac nosičov. Implementáciu zmluvy skomplikoval rozpad ZSSR, hoci Ukrajina, Bielorusko a Kazachstan súhlasili s transferom svojich jadrových zbraní do Ruska. Platnosť zmluvy vypršala 5. decembra 2009.

START-2 - nebola v platnosti
Následná zmluva START-2, ktorá by obmedzila počet samostatných bojových hlavíc určených na pripevnenie na balistické rakety, nikdy nevstúpila do platnosti. Historická dohoda bola oficiálne podpísaná 3. januára 1993. Americký Senát ju schválil, ale ruská strana jej schvaľovací proces pozastavila. Dôvodmi boli protest proti americkej invázii do Iraku, vojenské akcie v Kosove a tiež ďalšie rozširovanie NATO .

SORT - Zmluva o redukcii strategických útočných zbraní
Počet aktívnych bojových hlavíc v arzenáloch oboch krajín je potrebné znížiť aj v súlade so stále platnou Zmluvou o redukcii strategických útočných zbraní (SORT), známej aj ako Moskovská zmluva, ktorá bola podpísaná 24. mája 2002. Zmluva SORT nezahŕňa povinné kontroly inšpekcií či verifikačných systémov. Vo vtedy uzavretej zmluve sa zaviazali zredukovať arzenál na 1700-2200 hlavíc do roku 2012.

(Nový START) - Zmluva o obmedzení počtu jadrových zbraní - podpísaná 8. apríla 2010
Zmluva zaväzuje Rusko a USA k zníženiu počtu strategických jadrových hlavíc zo súčasného limitu 2200 na 1550. Počíta tiež s obnovením monitorovacieho a kontrolného systému, zakotvenom v predošlej zmluve START, ktorej účinnosť vypršala koncom roku 2009. Ruský prezident Dmitrij Medvedev a americký prezident Barack Obama sa dohodli 1. apríla 2009 na spustení rokovaní o novej dohode na svojom prvom stretnutí v Londýne, na ktorom potvrdili prísľub zlepšovania vzťahov po ich ochladení na najhoršiu úroveň od studenej vojny. Prezidenti sa dohodli na posledných detailoch novej zmluvy o jadrovom odzbrojení a na jej slávnostnom podpise 8. apríla 2010 v Prahe. Dokument ratifikoval americký Senát 22. decembra 2010 pomerom hlasov 71 ku 26. Ruská Štátna duma zmluvu schválila 25. januára 2011 v posledných troch čítaniach a nasledujúci deň ju prijala Rada federácie. Američania pozmenili zmluvu ustanovením, že dokument neobmedzuje USA v budovaní obranného raketového systému. Rusko v reakcii na to do zmluvy zaviedlo, že dokument musí Moskva napĺňať len vtedy, ak nové systémy raketovej obrany neohrozia ruský jadrový arzenál. Záverom ratifikačného procesu boli podpisy oboch prezidentov, ruský prezident Dmitrij Medvedev zmluvu ratifikoval 28. januára 2011 a americký prezident Barack Obama podpísal dokumenty 2. februára 2011.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:20