StoryEditor

Orbána napadol Brusel pre Rómov

14.04.2011, 00:00
Po kontroverznom mediálnom zákone si na vládu maďarského premiéra Viktora Orbána posvieti Brusel kvôli zlému zaobchádzaniu s Rómami.

Budapešť totiž podľa Bruselu nerobí poriadok s extrémistami, ktorí sústavne útočia na rómske osady. „Európska komisia je znepokojená protirómskymi pochodmi a hliadkami domobrany,“ potvrdila pre HN Mina Andrejevová, hovorkyňa eurokomisárky pre základné práva Vivienne Redingovej.

Pochody radikálov a ich útoky na Rómov kritizovala aj samotná eurokomisárka. „Je neakceptovateľné, aby bola akákoľvek menšina takýmto spôsobom zastrašovaná,“ povedala eurokomisárka po predchádzajúcim stretnutiach s ministrami spravodlivosti európskej dvadsaťsedmičky. 


Silní extrémisti
Eurokomisárka tým narážala na udalosti zo začiatku tohto mesiaca. V malej dedinke Hejöszalonta v Boršodskej župe pochodovali 2. apríla extrémisti a priaznivci radikálneho Hnutia za lepšie Maďarsko – Jobbik. Niekoľko stoviek extrémistov demonštrovalo proti rómskemu teroru a snažilo sa zastrašiť túto početnú menšinu. K demonštrácii, ktorá obyvateľom rómskej obce nahnala strach, došlo po tom, čo z informácií od polície radikáli zistili, že z vraždy staršej ženy sú obvinení dvaja mladí Rómovia.

V Maďarsku majú extrémisti naozaj veľkú silu. Keď sa minulý rok prekvapujúco dostali do parlamentu, netajili sa ani svojím radikálnym programom. Maďarské obce a mestá chcú vyčistiť od živlov, pre kriminálnikov navrhujú vytvorenie get, zastávajú revidovanie Trianonskej zmluvy, hlásia potrebu silnejšej armády a dlhé roky stoja v pozadí kontroverznej a ilegálnej polovojenskej organizácie Maďarská garda.

Orbán mlčí
Aj napriek tomu, že sa maďarská vláda chváli novou stratégiou rómskej problematiky, k najnovšej kritike Európy sa nevyjadruje. Na otázky, ktoré im včera zaslali HN, sa nikto z maďarskej vlády nevyjadril. S extrémistami v parlamente však podľa podpredsedu maďarskej vlády a ministra spravodlivosti Tibora Navracsicsa problém nemajú. „Jobbik je parlamentná strana. Nie sú nebezpečnejší ako komunisti v Českej republike,“ povedal Navracsics v rozhovore pre Hospodářské noviny. Zároveň však odmietol, že Fidesz niekedy pozval Jobbik na spoluprácu. „Sú v opozícii a dosť často hlasujú so socialistami.

Orbán to však s Bruselom ľahké mať rozhodne nebude. „Komisia bude kontaktovať maďarské úrady, aby získala viac informácií o daných skutkoch a krokoch, ktoré vedú k ich vyšetrovaniu,“ povedala Andrejevová. Podľa nej však všetko zostáva v rukách národnej legislatívy a súdnictva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:22