StoryEditor

Prasacia chrípka opäť vyčíňa v Európe

12.12.2010, 23:00

Obávaná epidémia prasacej chrípky opäť ohrozuje Európu. Zdravotníci bijú na poplach vo Veľkej Británii, kde sa objavili prvé tohtoročné obete zákerného vírusového ochorenia. Za posledných šesť týždňov už zomrelo v britských nemocniciach desať ľudí. "Zaznamenali sme nárast ochorenia sezónnej chrípky. Iné európske krajiny zatiaľ iba začínajú sledovať aktivitu," potvrdil John Watson z britskej agentúry pre ochranu verejného zdravia.
Podľa informácií agentúry Reuters boli všetky obete prasacej chrípky staršie ako 65 rokov a trpeli ďalšími zdravotnými problémami.

Hrozba novej epidémie
Podľa britských lekárov sa očakáva opätovné rozšírenie tohto druhu chrípky v celej Európe. Obávané ochorenie by sa tak počas zimného obdobia mohlo stať najbežnejším zo všetkých druhov chrípkového vírusu. Tieto obavy potvrdili aj naši experti. "Epidémia chrípky sa objavuje každý rok. Predpokladá sa, že sa rozšíri po celej Európe, ale aj na celej severnej pologuli. Slovensko má preto pripravené očkovacie látky, ktoré obsahujú pandemický kmeň prasacej chrípky," povedala pre HN epidemiologička Zuzana Krištúfková. Podľa nej je na toto ochorenie Slovensko pripravené a má dostatok protilátok.

Nebezpečná chrípka u nás
Nákaza prasacej chrípky sa začala šíriť v polovici minulého roka z Mexika a počas niekoľkých mesiacov zabíjala po celom svete. Celkovo si vyžiadala vyše 18-tisíc obetí. V súvislosti s epidémiou vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia najvyšší stupeň nebezpečenstva po 40 rokoch.
Organizácia však čelila ostrej kritike kvôli tomu, že vyhlásením epidémie spustila vo svete paniku a následné ohromné nákupy vakcín. Podľa kritikov podľahla tlaku farmaceutických spoločností. Na Slovensku sa proti vírusu dal zaočkovať iba zhruba každý stý Slovák. Státisícky nevyužitých vakcín, ktoré nás stáli milióny eur, tak ostali na sklade. Kúpu vakcíny za Slovensko vyjednávala Správa štátnych hmotných rezerv, ktorá zabezpečila od francúzskej farmaceutickej spoločnosti Sanofi Pasteur milión vakcín v celkovej sume 7,6 milióna eur.
Epidemiológovia už koncom týždňa potvrdili jeden prípad pandemickej chrípky aj u nás. Experti preto nabádajú, aby sa ľudia nechali zaočkovať. Len počas minulého týždňa chrípkou a podobnými ochoreniami trpelo vyše 6-tisíc Slovákov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:36