StoryEditor

Maďarský prezident robil v Bratislave kampaň za dvojaké občianstvo

20.01.2011, 23:00
Autor:
(NP)(NP)

Maďarský prezident Pál Schmitt počas včerajšej návštevy Slovenska robil kampaň aj pre zákon o dvojakom občianstve. "Povzbudzujem Maďarov žijúcich mimo Maďarska, aby o dvojaké občianstvo požiadali. S radosťou vidím, že o druhé občianstvo žiadajú tisícky ľudí a sú rady, že to môžu urobiť," povedal novinárom Schmitt. Podľa neho má Maďarsko siedmich susedov a z toho v šiestich štátoch množstvo ľudí bez hrozby akýchkoľvek sankcií dostane občianstvo. Jedine na Slovensku sa tento proces nespustil, pretože mnohí ľudia váhajú kvôli obavám, že stratia slovenské občianstvo, dodal Schmitt.

Na maďarské konzuláty u nás sa zatiaľ obrátilo len niekoľko desiatok ľudí, ktorí žiadali o maďarské občianstvo. "Žiadny veľký záujem nie je ani v Rakúsku. Ľudia sa väčšinou len informujú," potvrdili pre HN na maďarskej ambasáde vo Viedni. O tisíckach záujemcov sa nedá hovoriť ani v Srbsku.

V Rumunsku je to inak. "Doteraz o maďarské občianstvo požiadalo asi štyritisíc rumunských občanov. Myslím si však, že v nasledujúcich rokoch by to mohlo byť 250- až 300-tisíc záujemcov, ale je to naozaj len odhad," dodal pre HN maďarský veľvyslanec v Rumunsku Oszkár Füzes.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:37