StoryEditor

Prerieknutia talianskeho premiéra

03.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

2001 - Niekoľko dní po útokoch v USA z 11. septembra, keď vrcholilo napätie medzi islamským svetom a Západom, taliansky premiér Silvio Berlusconi prekvapil novinárov v Berlíne vyhlásením, že Západ je nadradený islamu.

2002 - Na konferencii NATO a Ruska Berlusconi nazval generálneho tajomníka aliancie lorda Robertsona "Robinsonom" a zakladateľov Ríma Romula a Réma nazval "Romulom a Remulusom".
- Počas fototermínu na summite ministrov zahraničných vecí EÚ v Španielsku podržal Berlusconi dva prsty za hlavou kolegu, v známom geste značiacom paroháča.
- Po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom Berlusconi vyhlásil, že "Saddám už nemá zbrane hromadného ničenia". Taliansky premiér, ktorý sa napokon pridal k USA, neskôr tvrdil, že len opakoval slová ruského lídra.

2003 - Len niekoľko dní pred prevzatím predsedníctva EÚ Berlusconi navrhol podporu členstvu Ruska a Izraela. Hovorca komisie neskôr vo vyhlásení uviedol, že "Izrael nespĺňa geografické kritériá" a Rusko má tiež len malé vyhliadky na vstup do únie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 08:53