StoryEditor

V Španielsku to vrie. Štrajkujúcim hrozí väzenie

04.12.2010, 07:30
Autor:
TASRTASR
Španielska vláda pohrozila štrajkujúcim letovým dispečerom väzením, ak sa nevrátia do práce.

Minister vnútra Alfredo Pérez Rubalcaba uviedol, že ak dnes nedôjde k obnoveniu normálnej prevádzky letísk, vyhlási výnimočný stav a štrajkujúcim môže hroziť okamžité zatknutie.

Premiér José Luis Rodríguez Zapatero vydal dekrét, na základe ktorého prevzala zodpovednosť nad kontrolou vzdušného priestoru armáda.

Cieľom toho kroku je donútiť civilných letových dispečerov nastúpiť opäť do práce - v opačnom prípade im hrozí obžalovanie a stíhanie v súlade s vojenskými zákonmi. Zamestnancom, ktorí sa nevrátia do práce, tak hrozí až desaťročné väzenie.

Ako informoval úrad pre civilnú dopravu AENA, až 70 percent všetkých dispečerov buď opustilo svoje pracovisko alebo sa v piatok bez akéhokoľvek predchádzajúceho oznámenia nedostavilo do práce. Mnohí telefonovali na letisko a uvádzali, že sú chorí alebo inak práceneschopní.

 V dôsledku štrajku sa vzdušná doprava v Španielsku takmer úplne zastavila. Zrušených bolo približne 1800 letov.

Dispečeri sa rozhodli pre neoficiálny štrajk v dobe dlhodobého sporu o pracovné podmienky, bonusy a mzdy so španielskym ministerstvom dopravy a úradom AENA. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako vláda schválila návrh úsporných opatrení, zahŕňajúci čiastočnú privatizáciu letísk.

 K štrajku dispečerov došlo v deň, keď sa na cesty vydal mimoriadne vysoký počet Španielov pred predĺženým víkendom spojeným s dvoma štátnymi sviatkami.
  

01 - Modified: 2004-02-04 11:50:27 - Feat.: 0 - Title: Novela zákona o SIS v druhom čítaní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:32