StoryEditor

Maďarom s dvojakým občianstvom náš pas nevezmeme

14.06.2010, 18:00
Spory s Budapešťou. Slovensko už nezoberie občianstvo tým, ktorí sa budú chcieť stať občanmi južných susedov. Účinky zákona z dielne Fideszu však uznávať nebudeme.

Slovenskí Maďari budú zrejme môcť už onedlho požiadať o maďarské občianstvo bez obáv, že im naše úrady vezmú slovenský pas. Novelu zákona, ktorým vláda premiéra Roberta Fica reagovala na kontroverznú legislatívu o dvojakom občianstve z dielne maďarského Fideszu, sa totiž rodiaca sa pravicová koalícia chystá čoskoro zrušiť.

Neznamená to však, že nová vláda sa bude nečinne prizerať, ako slovenskí Maďari húfne žiadajú Budapešť o občianstvo. Plánuje totiž prijať nový zákon, i keď o niečo miernejší. Zmenu podporuje dokonca aj KDH, ktorá ako jediná strana opozície Ficovu novelu podporila. „Tento zákon určite otvoríme, pretože nie je dokonalý," potvrdila pre HN podpredsedníčka KDH Mária Sabolová.

Maďarov nevyženieme
Zákon, odoberajúci slovenské občianstvo tým, ktorí požiadajú o maďarské, prijala pár dní pred našimi voľbami Ficova koalícia s podporou KDH. Už vtedy proti nemu ostro vystúpili zástupcovia opozície. Mikuláš Dzurinda vyhlásil, že ak sa SDKÚ po voľbách dostane do parlamentu, navrhne úplné zrušenie zákona a nahradí ho novým, menej kontroverzným. „Nemôžeme našich občanov vyháňať z nášho štátneho zväzku," vysvetlil pre novinárov Dzurinda.

Lepšiu cestu vidí predseda SDKÚ v jasnom odmietnutí maďarského zákona o dvojakom občianstve. Náhradou za zrušený zákon o štátnom občianstve by mala byť legislatíva, ktorou by Slovensko neuznalo účinky maďarského zákona, odporujúceho zásadám medzinárodného práva o udeľovaní občianstva.

Podľa Sabolovej by takýto krok veľmi pomohol vzťahom medzi Bratislavou a Budapešťou, ktoré sa niekoľko týždňov pred voľbami už aj tak dostali na bod mrazu. „Myslím si, že nová vláda zlepší vzťahy medzi oboma krajinami a problémy budú oveľa menšie," dodala podpredsedníčka KDH Mária Sabolová.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:29