StoryEditor

WikiLeaks nemôže prijímať dary cez PayPal

04.12.2010, 18:30
Autor:
TASRTASR

Dary na podporu webovej platformy WikiLeaks sa už nemôžu realizovať prostredníctvom internetovej platobnej služby PayPal.

Dcérska spoločnosť americkej internetovej aukčnej siene Ebay na svojom blogu thepaypalblog.com dnes oznámila, že z dôvodu "porušenia podmienok" bolo trvalo zablokované konto, ktoré používali tvorcovia stránky WikiLeaks. Spoločnosť v stanovisku ďalej uviedla, že nesúhlasí s využívaním svojich služieb, ak sa nimi podporujú "ilegálne aktivity".

Podľa zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea jeho platforma potrebuje ročne na prevádzku finančné dary vo výške najmenej 200.000 dolárov, ale ešte lepšia je suma 600.000 dolárov.

Významným finančným zdrojom pre WikiLeaks je Wau Hollandova nadácia, nesúca meno člena nemeckého hackerského spolku Chaos Computer Club (CCC), ktorý zomrel v roku 2001. Ani táto nadácia nemohla dnes prijímať žiadne platby cez systém PayPal.

Podľa nemeckého magazínu Focus dostala stránka WikiLeaks krátko po tom, čo začala koncom novembra zverejňovať americké diplomatické depeše z celého sveta, od svojich sympatizantov 15.000 eur.

Stránka týždenníka Focus tiež oznámila, že berlínsky informatik Daniel Domscheit-Berg, ktorý bol do septembra tri roky členom tímu WikiLeaks, chce ešte pred koncom roka založiť v Nemecku vlastnú platformu. Bude však transparentnejšia ako WikiLeaks a odosielatelia dokumentov sami rozhodnú, kto ich zverejní, povedal Domscheit-Berg pre Focus. Jeho platforma by poskytovala len technickú infraštruktúru, cez ktorú by sa mohli bezpečne posielať tajné dokumenty.

Domscheit-Berg po odchode z WikiLeaks obvinil jej zakladateľ Juliana Assangea zo zneužívania moci. Na kritiku podľa neho reagoval "od zúrivosti po ignorovanie". Chýbala mu najmä transparentnosť. "Od iných organizácií alebo vlád sme to požadovali celý čas, ale interne táto transparentnosť chýbala," konštatoval informatik, ktorý sa o svoje zážitky podelí v knihe, pripravenej na vydanie koncom januára 2011.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:33