StoryEditor

Su Ťij vyzvala Mjanmarsko na zjednotenie

13.11.2010, 13:03
Autor:
TASRTASR

Mjanmarská opozičná líderka Aun Schan Su Ťij, ktorú dnes po viac ako siedmich rokoch vládna vojenská junta prepustila z väzenia, vyzvala na zjednotenie v krajine.

"Je čas byť pokojný a je čas rokovať. Ľudia musia pracovať jednotne. Iba vtedy môžeme dosiahnuť náš cieľ," povedala Su Ťij, oblečená v tradičnom kabátiku a s kvetom vo vlasoch, pred tisíckami stúpencov predtým, ako sa vrátila do svojho domu v sprievode vysokopostavených členov svojej Národnej ligy za demokraciu (NLD).

Su Ťij (65) strávila v domácom väzení vyše 15 z posledných 21 rokov. Naposledy ju súd v júli 2009 odsúdil na 18-mesačné domáce väzenie za porušenie podmienok predchádzajúceho trestu, keď prijala nepozvaného Američana, ktorý k nej priplával cez jazero. Posledný trest, ktorý začal plynúť 13. mája, jej vypršal práve dnes.  

Prepustenie disidentky mjanmarská vojenská vláda doposiaľ nekomentovala. Polícia najprv odstránila ostnatý drôt a barikády spred jej domu na brehu jazera v Rangúne. Na pozemok Su Ťij následne vstúpili tri vládne vozidlá a miestni predstavitelia jej prečítali rozhodnutie o prepustení.
Správu priniesla agentúra Reuters.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:48