StoryEditor

Orbán vracia úder Parížu a Berlínu

06.01.2011, 23:00
Maďarský premiér Viktor Orbán včera naznačil, že je ochotný ustúpiť tlaku Bruselu a zmierniť svoj ostrý mediálny zákon. Žiada však, aby pre Maďarov platil rovnaký meter ako pre Nemcov či Francúzov.

Tí majú podľa šéfa maďarskej vlády také isté mediálne zákony, aké nedávno prijala Budapešť. Zmeniť ich teda musia aj oni "Sme súčasťou Európskej únie, preto treba dodržiavať pravidlá," povedal včera Orbán po tom, ako oficiálne prevzal predsedníctvo európskej dvadsaťsedmičky.                                               

Orbán, ktorý bude Európe šéfovať najbližších šesť mesiacov, tvrdo zaútočil na tých, čo jeho zákon kritizovali. "Francúzi alebo Nemci nemôžu posudzovať, či je legislatíva nejakého národa v súlade s pravidlami Európskej únie. To musí urobiť Európska komisia," citovala agentúra AFP Orbána po jeho stretnutí so zahraničnými novinármi.

Bitka sa vyostruje
Boj medzi Budapešťou a Bruselom pokiaľ ide o zákon, na ktorý už vysokými pokutami doplatilo niekoľko maďarských médií, sa tak vyostruje. "Viktor Orbán sa sám vmanévroval do veľmi zložitej politickej situácie. Pred pár dňami oznámil, že maďarská vláda absolútne nemá v pláne upraviť mediálny zákon kvôli vonkajšej kritike. Teraz zmiernil svoj postoj pre mimoriadne ostrý nátlak, ale stále od neho počuť veľmi konfrontatívne vyhlásenia," uviedol pre HN riaditeľ výskumu v budapeštianskom inštitúte Political capital Péter Krekó. Ten považuje mediálny zákon za úplne iracionálny krok bez akejkoľvek výhody. Má len negatívne účinky a môže zničiť povesť Maďarska.

Krekó však neočakáva, že Fidesz sa so zmenou zákona bude ponáhľať. "Uznal by tým úplné zlyhanie začiatku predsedníctva EÚ na domácej scéne. Takúto úroveň kritiky vláda vôbec neočakávala a takisto jej reakcie sú neuvážené.“ Orbán by sa podľa Kreka mal poučiť zo slovenského príkladu, kde sa mediálne regulácie Ficovej vlády ukázali ako politicky kontraproduktívne.                                                                              

Už dnes by táto otázka mala byť na stole počas stretnutia zástupcov Orbánovej vlády a Európskej komisie na úvod maďarského predsedníctva v EÚ. Eurokomisia začala tento týždeň pracovať na právnej analýze kontroverzného zákona. Ďalšie kroky Bruselu preto budú závisieť od záverečnej správy. "Samozrejme, ak európske inštitúcie dospejú k názoru, že maďarský zákon nie je v súlade s ich normami, vyzvú Budapešť, aby to napravila,“ povedal pre HN analytik Grigorij Mesežnikov.

Ak napriek tomu Orbán svoj zákon nezmierni, Maďarov čakajú v nasledujúcich týždňoch vážne problémy. "Do úplnej izolácie sa nedostanú, ale autorita Maďarska ako predsedajúcej krajiny sa zníži. Už teraz cítiť, že tlak na Budapešť je intenzívnejší, odkedy predsedá únii,“ dodal Mesežnikov.

Brusel má pochybnosti najmä o nezávislosti mediálneho úradu, ktorý obsadili ľudia blízki Orbánovej vládnej strane Fidesz. Od zverejnenia podrobností zákona sa množia obavy, že jeho nekonkrétne formulácie a vysoké právomoci úradníkov môžu poslúžiť na to, aby umlčali hlasy kritické voči vláde. Hneď v prvý deň vstupu zákona do platnosti sa jeho prvou obeťou stalo malé rádio Tilos, ktorému za odvysielanie rapperskej pesničky na jeseň minulého roka hrozí likvidačná pokuta vo výške tri štvrte milióna eur.

Pod paľbou kritiky
So zákonom má veľký problém aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Tá prednedávnom porovnala Orbánov krok s praktikami totalitných režimov, ktoré za každú cenu potlačovali slobodu slova. Práve európska organizácia pred časom napadla aj slovenský tlačový zákon z dielne bývalého premiéra Roberta Fica. "Súčasný maďarský zákon však Európa posudzuje kritickejšie než vtedajší slovenský návrh,“ potvrdil pre HN podpredseda socialistickej frakcie v Európskom parlamente Hannes Swoboda. Okrem spomínaných inštitúcií a vlád viacerých krajín sa Budapešť dostala pod paľbu európskych novinárov. Kritizoval ju aj Medzinárodný tlačový inštitút a Európska aliancia tlačových agentúr.

Hoci Orbán pripúšťa, že je pripravený na kompromis, akékoľvek pochybenie pri príprave zákona odmieta. Naopak, vracia úder všetkým, čo ho kritizujú. "Od roku 1998 do 2002 západná tlač tvrdila, že som podobný Adolfovi Hitlerovi a Benitovi Mussolinimu. Teraz ma porovnávajú s Vladimirom Putinom a bieloruským prezidentom. Nechám to na vás, aby ste rozhodli, či je to pokrok, alebo nie,“ povedal zahraničným novinárom maďarský premiér.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:13