StoryEditor

Opozícia za prešetrenie preletu

11.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Opoziční poslanci včera predčasne opustili rokovanie branného výboru maďarského parlamentu. Stalo sa tak na protest proti skúmaniu okolností nedávneho narušenia maďarského vzdušného priestoru americkými lietadlami.
Opozícia požaduje, aby prípad, voči ktorému sa Maďarská republika ohradila v Spojených štátoch amerických, preskúmali členovia osobitnej vyšetrovacej komisie. V zdôvodnení takéhoto postupu predstavitelia opozície opakovane upozornili, že v riadnych parlamentných výboroch má koalícia väčšinu, a preto dokáže čokoľvek zatušovať či nezaradiť do programu. V prípade osobitného grémia s paritným zastúpením koalície a opozície by to údajne nemali vládne strany také jednoduché. Podpredseda branného výboru István Simicskó z opozičného Zväzu mladých demokratov zdôraznil aj fakt, že spomínaný prípad nemusel byť ojedinelý a dôsledné vyšetrenie kauzy by uspokojilo aj verejnosť.
Šesť amerických helikoptér a tankovacie lietadlo, ktoré preleteli nad Maďarskom 20. februára, narušili jeho vzdušný priestor, pretože vysvitlo, že ho využili na iný ako pôvodne stanovený cieľ. V prvý marcový deň to na mimoriadnom zasadaní branného výboru v Budapešti potvrdil minister obrany Ferenc Juhász. Podľa jeho slov prelet strojov, ktoré sa nakrátko zastavili na doplnenie pohonných látok na budapeštianskom letisku Ferihegy, povolili pôvodne v rámci operácie Trvalá sloboda v Afganistane, ich skutočné poslanie bolo však -- ako vysvitlo dodatočne -- iné. USA vyjadrili poľutovanie nad komplikáciami, ktoré v Maďarsku vyvolal prelet a pristátie strojov. Maďarská vláda požiadala americkú stranu, aby sa podobný prípad v budúcnosti neopakoval.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 14:49