StoryEditor

Do Gruzínska pošleme najmä zdravotnícky materiál

13.08.2008, 00:00
Autor:
(sim)(sim)

Viac ako miliarda eur, zdravotnícky materiál, prikrývky či lôžka. To všetko je humanitárna pomoc, ktorá v týchto dňoch už prúdi na južný Kaukaz. Aspoň trochu sa tak európske štáty snažia pomôcť ľuďom v Gruzínsku. K pomoci sa pridalo aj Slovensko. "Reagujeme na požiadavku gruzínskej strany, ktorá má záujem o zdravotnícky materiál," potvrdil pre HN hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda. Podľa neho by náš zdravotnícky materiál mohol do Gruzínska odísť už tento týždeň. Škoda nevedel spresniť, akú hodnotu naša pomoc bude mať.
Hovorca rezortu diplomacie pripomína, že pomoc je určená pre všetkých bez rozdielu. "Máme záujem na tom, aby pomoc išla tým, ktorí ju potrebujú najviac, či už na jednej alebo druhej strane. Či už ide o ľudí v Južnom Osetsku postihnutých v dôsledku bojových akcií, ľudí ktorí utiekli pred konfliktom, alebo ide o ľudí postihnutých ruským bombardovaním na gruzínskom území."
Najväčšiu sumu pre postihnutú oblasť vyčlenila Európska komisia, a to vo výške miliardy eur, čo je asi 30 miliárd korún. "Tisícky civilistov, žien a detí postihli boje v Južnom Osetsku aj mimo neho," zdôvodňoval humanitárnu misiu komisár pre rozvoj a humanitárnu pomoc Louis Michel. Podľa neho je táto suma len prvou pomocou a má slúžiť na základné potreby. Ďalšie peniaze by tam mali putovať čoskoro.
Pomoc však nezostala len na Bruseli. Pridávajú sa k nej aj jednotlivé krajiny. Približne rovnakou sumou ako komisia sa rozhodla prispieť aj nemecká vláda. Český rezort diplomacie vyčlenil päť miliónov českých korún. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí zase rozhodlo o zaslaní 33 ton materiálu, ktorý tvorili predovšetkým stany, prikrývky a lôžka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:29