StoryEditor

Ostrý zrak? Za pár sekúnd ho máte

20.11.2008, 23:00
Operácia očí. Pre slabozrakých existujú aj iné riešenia ako nosenie okuliarov či šošoviek. Definitívne sa im dá vyhnúť laserovou operáciou. Ak nejde len o kozmetický problém, zdravotné poisťovne zákrok preplácajú.

V zime sa zahmlievajú, v lete sa šmýkajú dole nosom, pri športe prekážajú. Okuliare, hoci významný pomocník pre zle vidiacich ľudí, môžu niekedy prekážať až príliš. Riešením sú kontaktné šošovky alebo laserová operácia oka. Kým za šošovky zaplatíte niečo okolo dvoch tisíc korún (66,39 eura) za štvrťroka, konečné riešenie "dioptrickej otázky“ bude stáť do tridsaťtisíc (995,82 eura).

Kedy sa nechať operovať
"Operácia je vhodná pre každého, kto nosí okuliare a neznáša kontaktné šošovky,“ hovorí očný lekár Tomáš Juhás. Najvhodnejšia je pre mladých ľudí vo veku od 20 do 30 rokov, ktorým napríklad aj práca za počítačom zničila oči a okuliare im prekážajú. U mladších ľudí do dvadsiatky ju lekári neodporúčajú. Ich oko stále rastie a po skorej operácii sa môžu dioptrie opäť vrátiť.

Ak majú byť okuliare skutočne prekážkou, netreba ani dlho otáľať. Tridsaťpäťročný človek výhody opraveného zraku nevyužije príliš dlho. Aj napriek operácii bude po štyridsiatke podľa väčšiny odborníkov okuliare potrebovať. Odborníci tvrdia, že úspech operácií závisí od toho, akým prístrojom je pracovisko vybavené. "Čím kratšie to trvá, tým lepšie, lebo oko nie je obnažené, založí sa naň kontaktná šošovka a oko sa rýchlejšie hojí,“ vysvetľuje Juhás.

Pohľad do lasera
Laserové operácie sú dnes rýchlou záležitosťou. Celý zákrok trvá pár sekúnd a pacient môže do hodiny či dvoch od príchodu do ambulancie odísť domov. Zákrok je bezbolestný a prebieha v lokálnej anestézii oka. Nepríjemné môže byť len to, že ho pacient vníma - pozerá sa priamo na laserové lúče. "Pacient si ľahne na lôžko, ktoré ho prenesie pod hlavicu, z ktorej vychádza laserový lúč. Pozerá sa do čiernej diery zakrytej sklom. Nad ním svieti červené a zelené svetlo. Dostane inštrukciu, že sa má pozrieť priamo do zeleného svetielka a snaží sa ho udržať zrakom čo najintenzívnejšie, aby sa zabránilo pohybu okom,“ opisuje priebeh očný lekár Pavol Veselý.
Ak sa oko aj pohne, netreba sa obávať. Podľa Veselého sú dnešné moderné prístroje vybavené systémom, ktorý pohyb lasera zastaví, ak sa oko pohne mimo.

Bolesť a citlivosť na svetlo
Pacient sa však bolesti nevyhne už krátko po vykonanom zákroku. Ľudia, čo podstúpili zákrok, ju opisujú ako nepríjemné pichanie v oku, akoby v ňom bol spadnutý vlas. Vyskytuje sa aj slzenie. Najväčšia bolesť odznie po dvoch až troch dňoch. Počas prvých dní je možné aj zvýšenie citlivosti na svetlo, lekári preto odporúčajú ponechať zákrok na zimné mesiace. Záujemcovia o operáciu musia rátať aj s tým, že niekoľko mesiacov po nej si do očí budú musieť kvapkať kortikoidné (hormonálne) očné kvapky a vyhýbať sa niektorým činnostiam - napríklad plavárňam alebo soláriu. S okuliarmi do diaľky by sa nemali lúčiť ľudia, ktorí majú určité zdravotné problémy, ako napríklad cukrovku, reumu či náchylnosť na tvorenie extra hrubých jaziev.

Čo preplatí poisťovňa
Laserovú operáciu očí neplatia zdravotné poisťovne, ak ide iba o kozmetické ošetrenie. Najčastejšie sa prepláca tá operácia, pri ktorej si pacient odstraňuje výrazný rozdiel v dioptriách medzi jednotlivými očami. Všeobecná zdravotná poisťovňa rovnako ako aj Dôvera preplácajú zákrok, ak je rozdiel medzi oboma očami 3,5 dioptrie a viac. Apollo uhrádza zmluvným lekárom operácie, ak je rozdiel medzi očami minimálne tri dioptrie. Plne hradí operáciu jedného oka. Union hradí operáciu rohovky zo zdravotných dôvodov, ak má pacient rozdiel medzi okami viac ako 3,5 dioptrie, ak má pooperačný astigmatizmus (nepravidelné zakrivenie rohovky) alebo dioptriu vyššiu ako mínus 8,5. Študentom prepláca operáciu do výšky 5-tisíc korún.

Čo treba vedieť o laserovej operácii očí

Koľko stojí operácia:
predoperačné vyšetrenia od 700 Sk (23,23 eura)
operácia jedného oka metódou Lasek od 12-tisíc Sk (398,32 eura)
operácia jedného oka metódou Lasik od 15-tisíc Sk (497,90 eura)
dokorigovanie zrakovej ostrosti po operácii na inom pracovisku okolo 8-tisíc Sk (265,55 eura)

Výhody a nevýhody operácie:
plusy
– odstránenie dioptrií
– zlepšenie zraku
– zníženie nákladov na okuliare a kontaktné šošovky
– športovanie bez obmedzenia
– estetická funkcia
– možnosť nosiť slnečné nedioptrické okuliare

mínusy
– opätovný návrat dioptrií
– zahmlievanie pred očami
– vysychanie očí, nutnosť očných kvapiek
– nemožnosť opäť nosiť očné šošovky
– zhoršené videnie v noci a za šera
– veľké bolesti očí bezprostredne po operácii

Čo je nutné dodržať po operácii:
– prvé tri dni odpočívať
– pohybovať sa po vonku s kvalitnými slnečnými okuliarmi
– vyhýbať sa kontaktu s rukami
– vyhýbať sa prašnému a zafajčenému prostrediu
– zákaz návštevy solária na pol roka a tri mesiace zákaz zvárania
– dva týždne nepoužívať make-up
– vyhýbať sa pozeraniu TV a práci s počítačom počas prvých dní

Prečítajte si aj:
Výsledok sa dostaví okamžite

Očný lekár Pavol Veselý pre HN:

Kedy pacient zbadá prvý výsledok po operácii?
Zbadá ho okamžite, dve minúty po operácii. Vidí aj cez ochrannú kontaktnú šošovku bez okuliarov oveľa ostrejšie. V rekonvalescenčnom období, čo sú tri-štyri dni, sa videnie zahmlí, keďže rohovka trošku opuchne. Efekt ostrého videnia sa dostavuje späť v priebehu štyroch až piatich dní. Celý proces hojenia trvá pol roka.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 00:48