StoryEditor

Mečiarov "režisér" prišiel do STV

ĽS-HZDS sa darí budovať vplyv v Slovenskej televízii. Pri digitalizácii archívu, ktorým pretečie v nasledujúcich piatich rokoch viac ako miliarda korún, bude stáť bývalý režisér mítingov HZDS Peter Opálený.

Ten patril aj medzi tvorcov nikdy nedokončeného veľkofilmu o Jánošíkovi, ktorý stál štát najmenej 65 miliónov korún. Jeho obsadenie na tento post sa nepozdáva niektorým členom rady STV. Prvý podpredseda rady Peter Malec nerozumie, prečo si vedenie televízie vybralo práve jeho. "Na tom mieste by mal byť človek, ktorý je zvnútra televízie a nie externého prostredia. Neviem, prečo tam je práve on." Malec hovorí aj o politickom pozadí nového riaditeľa pre dramaturgiu archívu. "Podľa mňa patrí niekde medzi HZDS a Smer, nie je blízky iba HZDS." Malec však tvrdí, že Opálený zatiaľ nezískal až takú silnú pozíciu ako pôvodne mal. Bývalý šéf rady STV Miroslav Kollár osobu Opáleného nechce komentovať. "Môžem ale povedať, že sa potvrdzuje, čo vyhlásil premiér Fico, že koalícia chce mať v prostredí televízie ľudí, ktorí budú presadzovať ich názory."

Miliardový archív
O archív je veľký záujem kvôli digitalizácii, ktorou bude musieť prejsť. Filmy a televízne programy nahraté na filmových pásoch musí verejnoprávna STV uložiť do digitálnej podoby. "Podľa môjho odhadu vyjde len základné systémové riešenie na 350 miliónov korún a celkovo ten proces vyjde, ak pôjde všetko dobre, na čiastku 1,1 miliardy korún," povedal HN odborník na digitalizáciu Nikolaj Savický.
Archív STV by mal spadať pod riaditeľa pre strategický rozvoj Jána Dianišku. Opálený je od apríla dramaturgickým riaditeľom pre digitalizáciu archívnych fondov. Popiera však, že by mal byť v projekte kľúčovým hráčom a koňom HZDS. "Televízia si sama rozhodne a vyberie. To je obludné množstvo práce, že snáď desať firiem bude musieť robiť 24 hodín denne, aby sa stihol ten šibeničný termín,"povedal Opálený HN. Pre televíziu pracuje na zmluvu ako živnostník.

Opálený a HZDS
S HZDS ho spája okrem veľkolepých mítingov na štadiónoch aj projekt veľkofilmu Jánošík, ktorý vyšiel štát na desiatky miliónov korún, no nikdy nebol dokončený. Tretia Mečiarova vláda priklepla Štúdiu Koliba v rokoch 1997 až 1998 na natočenie Jánošíka viac ako 22 miliónov korún, postupne sa náklady štátu na film vyšplhali až na 65 miliónov. V rovnakom čase Opálený režíroval napríklad aj míting k piatemu výročiu založenia hnutia vo Zvolene, na ktorom vystúpili aj kapely Gladiátor a Metalinda. "To bolo pred desiatmi rokmi a dávno to nie je aktuálne," tvrdil Opálený o vzťahu k Mečiarovej strane. Akcie tohto druhu zabezpečovala pre HZDS aj spoločnosť Donar Fedora Flašíka.
HZDS sa netají tým, že chce mať vo verejnoprávnej televízii svojich ľudí. Ešte predvlani hovoril podpredseda strany Milan Urbáni o tom, že by hnutie rado obsadilo post šéfredaktora spravodajstva. Dnes mu šéfuje Ján Šmihula. S obsadením manažmentu STV má jej nový šéf Štefan Nižňanský problém. Už dvakrát odložil termín, v ktorom mal predstaviť nových členov užšieho vedenia. Teraz tak chce urobiť v auguste.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:05