StoryEditor

Svadobnú cestu zrušila vojna

12.08.2008, 00:00
Očividná únava po niekoľkých nociach bez spánku, veľký záujem slovenských médií a hlavne obrovská úľava po návrate domov. Tak vyzeral včerajší prílet 14 Slovákov z vojnou zmietaného Kaukazu do Bratislavy.

Slovákov, ktorých vojna medzi Gruzínskom a Ruskom zastihla na Kaukaze, previezol domov z arménskeho Jerevanu špeciál slovenskej vlády. "Sme radi, že už sme doma. Hoci sme v Gruzínsku veľa tankov nevideli, výbuchy sme počuli jasne. Na túto cestu nikdy nezabudneme, ale dúfame, že sa tam ešte vrátime, pretože je to krásna krajina,“ povedal po prílete Tomáš Varga, ktorý bol na Kaukaze spolu so svojou manželkou na svadobnej ceste.
Podľa štátnej tajomníčky ministerstva Oľgy Algayerovej, ktorá našich privítala na letisku spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, zostalo v Gruzínsku na vlastné želanie ešte niekoľko Slovákov. So všetkými je naša diplomacia v kontakte.
Slovákov z Gruzínska doslova vyhnali ruské bomby. Útoky ruského letectva včera pokračovali napriek tomu, že Gruzínci vyhlásili prímerie. "Cieľom Ruska je udržať mier. Naše jednotky majú mandát oslobodiť zónu konfliktu od jej narušiteľov,“ vysvetľoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo vyhlásení, ktoré HN poskytol tlačový atašé ruského veľvyslanectva na Slovensku Alexej Kornejev.

 

Západné médiá medzitým čoraz hlasnejšie hovoria o začiatku novej studenej vojny. Ruské útoky včera odsúdili šéfovia krajín Európskej únie aj NATO. Rusom takisto hrozí dočasné vylúčenie z elitnej skupiny ôsmich najvyspelejších krajín sveta G8.
Použitie sily v regióne Kaukazu kritizuje aj slovenská diplomacia. "Od začiatku tvrdíme, že odmietame násilie pri riešení akýchkoľvek konfliktov,“ povedal pre HN hovorca rezortu našej diplomacie Ján Škoda. Podľa neho treba predovšetkým umožniť prístup humanitárnej pomoci, vytvoriť humanitárne koridory a zabezpečiť prístup zahraničných pozorovateľov, ktorí môžu objektívne zhodnotiť situáciu.
Prečítajte si aj:
Na túto svadobnú cestu nezabudneme

Svadobná cesta sa zmenila na útek pred ruskými bombami. Takúto spomienku bude mať z „medových týždňov“ v Gruzínsku mladý Slovák Tomáš Varga, ktorý sa včera so svojou manželkou vrátil z vojnou zmietaného Kaukazu. Mladomanželia Vargovci boli totiž medzi 14 Slovákmi, ktorých slovenský vládny špeciál previezol z arménskeho Jerevanu do Bratislavy. „Sme radi, že už sme doma. Hoci sme v Gruzínsku veľa tankov nevideli, výbuchy sme počuli jasne. Na túto cestu nikdy nezabudneme, ale dúfame, že sa tam ešte vrátime, pretože je to krásna krajina,“ povedal po prílete Varga.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Mesto Gori je zrovnané so zemou

Rozhovor. Gruzínsky právnik Valer Lomuašvili pre HN.

Môžete opísať, ako teraz vyzerá situácia v Gruzínsku?
Ruské lietadlá v uplynulých hodinách bombardovali ciele v Adžarskej autonómnej oblasti, kde sa práve nachádzam aj ja. Práve v tejto chvíli prebieha bombardovanie oblasti Cenagi, kde sú vojenské základne. Bombardovanie sa však nesústreďuje len na vojenské ciele, im je to úplne jedno. Gruzínsky prezident Michail Saakašvili niekoľkokrát vyzval ruskú stranu, aby pristúpila na okamžité zastavenie bojov. Rusi neodpovedali. Ľudia v Gruzínsku sa boja, každú noc počujeme bojové lietadlá.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Rusi odmietli mier. Boj pokračuje

Konflikt na Kaukaze sa stupňuje z hodiny na hodinu. Ruské jednotky včera bombardovali gruzínske územie – podľa úradov v Tbilisi zhadzovalo dopoludnia bomby asi 50 ruských lietadiel. Terčom sa stala radarová stanica na letisku v Tbilisi i neďaleká základňa gruzínskych špeciálnych síl. Rusi dokonca podľa gruzínskych úradov potopili bojovú loď gruzínskeho vojnového námorníctva. Tvrdé útoky pokračovali napriek tomu, že Gruzínci vyhlásili prímerie. Rusi však podanú ruku odmietli. „Podľa informácií od mierových síl v Južnom Osetsku Gruzínsko stále používa vojenské jednotky, a preto sa nebudeme týmto dokumentom zaoberať,“ povedal hovorca Kremľa.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:07