StoryEditor

Učitelia žiadajú zrušiť ypsilon

15.07.2008, 13:40
Vymazať z kníh ypsilon a zaviesť na celom Slovensku výlučné používanie mäkkého „i“. Otvorený list so žiadosťou o zrušenie ypsilonu poslali ministerstvu školstva a odborným inštitúciám pedagógovia Mikuláš, Štefan a Ladislav Fekiačovci. „Tento návrh je vipracovaní podľa vzoru reformi pravopisu nemeckého jazika,“ tvrdia autori v liste. Všeobecné používanie mäkkého „i“ by podľa nich zjednodušilo písomnú komunikáciu a ušetrilo deťom na školách množstvo času a námahy, ktorú považujú za neopodstatnenú. Práca na ministerstve vístavbi, školská dochádzka na Gimnázium Sučani, vozidlá značky Chrisler, či Toiota. Hoci jazyková reforma by vyvolala nečakané výdavky vo všetkých sférach života a pre spoločnosť revolúciu silnejšiu ako je príchod eura, táto myšlienka sa na Slovensku pravidelne opakuje.

Ste za zrušenie ypsilonu? Zapojte sa do našej ankety pod článkom. Výsledok hlasovania ako aj celý článok nájdete v zajtrajších Hospodárskych novinách.

Malá história kauzy ypsilon

Rok 1846. Prípravy oficiálnej slovenčiny sú v plnom prúde. Ľudovít Štúr v kodifikačnej príručke nového spisovného jazyka – Nauka reči slovenskej ypsilon neuvádza. Vychádza z faktu, že vo výslovnosti neexistuje rozdiel medzi i a y. „V našej reči ňjet žjadneho y. Tam kďe Slováci s Poljakmi hraňičja, napr. v zadnej Orave počuť ešťe visloveňja „y“, ale u inších Slovákov sa vonkoncom vjacej ňeslícha. Štúrovo pravopisné riešenie na fonetickom princípe sa však neprijalo. Vystúpil proti nemu najmä Michal M. Hodža, ktorý presadil tzv. historický princíp. Táto pravopisná zásada sa potvrdila v roku 1852 v Krátkej mluvnici slovenskej, v ktorej sa kodifikovala tzv. opravená slovenčina podľa hodžovsko-hattalovskej reformy. Takto sa v systéme slovenských samohlások ypsilon „rehabilitoval“ a zaviedol sa aj do písanej podoby.
Zdroj: Verejná správa, Ján Findra, Učiteľské noviny
ANKETAUčitelia v liste požiadali Ministerstvo školstva o zrušenie ypsilonu. Ste za zrušenie ypsilonu? áno 435 (38%) nie 676 (59%) je mi to jedno 26 (2%) Hlasovalo 1137 ľudí, aj vy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 21:19