StoryEditor

Slovák medzi mexickou elitou

11.06.2008, 00:00
Je expert na legitímnosť a draženie cez internet. A svoje poznatky ďalej posúva elitným študentom priamo v Mexiko City. Slovák Radovan Vadovič totiž učí čaro ekonomickej vedy budúcich mexických manažérov či ministrov.

Vadovič po maturite nastúpil na americkú Lewis and Clark College v Portlande. "V poslednom ročníku ma vybrali na týždňový pobyt na Arizonskej univerzite. Celý týždeň sme tam robili experimenty napríklad pod vedením Vernona Smitha, ktorý neskôr v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu,“ spomína Vadovič. Tu sa definitívne nadchol pre experimentálnu ekonómiu, ktorá v tom čase síce už nebola v plienkach, ale študenti o nej ešte stále veľa nevedeli.

Chvíľu pôsobil aj v Nemecku. "Vadovič bol u nás v Heidelbergu ako postdok na šesť mesiacov. Aj keď PhD získal iba niekoľko mesiacov predtým, bol veľkou posilou pre náš tím. Začal robiť rovno na zhruba piatich projektoch s piatimi rôznymi ľuďmi a väčšina z nich sa nechala ovplyvniť Vadovičovými názormi,“ povedal pre HN Jörg Oechssler z Univerzity v Heidelbergu.

Recept na úspešnú dražbu
Jeho dizertačná práca z Arizonskej univerzity sa venovala spôsobu, akým ľudia dražia na internete. Podľa jeho zistení, účastníci on-line dražieb nechcú nevyhnutne kúpiť predmet dražby za každú cenu, skôr chcú urobiť výhodný obchod. Ak cena stúpne privysoko, môžu sa rozhodnúť a hľadať výhodnejší obchod inde.

Hľadanie iných cien však stojí čas a peniaze a táto cena nie je pre všetkých rovnaká. Napríklad, človek kupujúci auto z Bratislavy bude mať oveľa viac možností prezrieť si ponuky miestnych dílerov v porovnaní s kupcom z Veľkých Levárov. Preto môže byť pre človeka z Veľkých Levárov internetová dražba jedinou cestou, ako nájsť ten typ auta, ktoré hľadá. Aký je teda recept na úspešné draženie? Podľa Vadovičovho výskumu agresívne dražiť už na začiatku aukcie môže byť veľmi účinná taktika tým, že odradí ďalších účastníkov, ktorí sa začnú skôr obzerať po iných alternatívach, ako sa dostať k draženému predmetu.

Učí budúcich ministrov
Dnes pôsobí Vadovič na najprestížnejšom ekonomickom pracovisku z celej Latinskej Ameriky, inštitúte ITAM v Mexiko City. Ako vyučujúci tu pôsobia kvalitní výskumníci z celého sveta a tí potom priťahujú zaujímavých študentov. "Učíme tu elitu, napríklad ľudí z významných rodín, ktorí potom automaticky idú na ministerstvá, do vlády alebo do exekutívy v súkromnom sektore. Titul z ITAM-u v podstate garantuje v Latinskej Amerike kvalitný job,“ tvrdí Vadovič.

Jeho výskum skúma aj praktické aspekty ekonómie, ako je napríklad otázka legitímnosti, v ktorej je Vadovič svetovým expertom. Jeho najnovšia štúdia, prvá svojho druhu na svete, napríklad objasnila, prečo je dôležité, aby bola kontrola legitímna. Experimentálne ukázal, že kontrola vyvoláva negatívne reakcie u ľudí, ktorí ju nepokladajú za legitímnu.

Legitímna kontrola je taká, ktorá zabraňuje nechcenému správaniu, ako je napríklad krádež. Ak preto zamestnanec, ktorý si myslí, že jeho kolegovia sú čestní, odchádza z práce a zamestnávateľ mu prehľadá tašku, bude to vnímať ako obťažovanie. Ak však ten istý zamestnanec, v tej istej situácii dostane informáciu, že na pracovisku došlo ku krádeži, bude kontrolu považovať za legitímnu.

"Vadovič teoreticky vysvetlil, za akých podmienok môže zamestnávateľ kontrolovať svojich pracovníkov bez toho, aby kontrola vzbudila nedôveru a negatívne ovplyvnila výkon zamestnancov a zisky firmy,“ povedal pre HN Maroš Servátka z Canterburskej univerzity.

Napriek niekoľkým rokom života za hranicami Vadovič na Slovensko nezanevrel. Je jedným zo štvorice mladých ekonómov, ktorí založili združenie Virtual Scientific Laboratories. V rámci ekonomického workshopu pozvali na Slovensko napríklad svetoznámeho ekonóma Jamesa Coxa. "Bol to prvý workshop v Európe, ktorý sa zameral na použitie experimentov pri výučbe ekonómie,“ hovorí Vadovič.

Budúcnosť má pred sebou
"Na Vadovičovi obdivujem jeho nepoddajnosť a vytrvalosť, s ktorou dokáže pracovať na projektoch aj vtedy, keď si jeho spolupracovníci myslia, že už na nich nie je čo zlepšovať,“ povedal Servátka. Podľa svojich kolegov má Vadovič aj napriek úspechom svoju profesionálnu kariéru ešte pred sebou. "Vadovič je extrémne energický a živý človek. Je ešte veľmi mladý a svoju kariéru má podľa mňa celú pred sebou. Myslím si, že o chvíľu bude mať slušné portfólio publikácií v odborných žurnáloch a nebude trvať dlho a dostane profesúru na nejakej špičkovej univerzite,“ tvrdí Oechssler.

Prečítajte si aj:
Som rád, keď ma život prekvapí

Ekonomický expert Radovan Vadovič pre HN:

Môžete sa podeliť o svoj recept na úspech?
Ťažko hovoriť o univerzálnom recepte, každý musí nájsť to najlepšie v sebe samom a tlačiť to dopredu. Som skôr pesimista a som rád, keď ma život príjemne prekvapí. Držať sa pri zemi a nelietať v oblakoch bolo pre mňa vždy dôležité. Na druhej strane práve pozeranie sa hore a snívanie pre mňa bolo a je motiváciou a inšpiráciou.

Celý článok >>

01 - Modified: 2003-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americká vlna optimizmu 02 - Modified: 2003-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dovolenkový kufor s poistkou 03 - Modified: 2003-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skydiving, atrakcia Malajzijčanov 04 - Modified: 2003-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vražda v Irish pube a šéf NBÚ 05 - Modified: 2003-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Už ani zúbkovaný honor 06 - Modified: 2003-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odstavený exprezident? 07 - Modified: 2003-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anketa 08 - Modified: 2003-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto do toho vidí
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 20:31