StoryEditor

Regulácia neobíde ani priemysel

09.11.2008, 23:00
Nielen domácnosti, ale aj priemysel možno v nasledujúcom období pocíti ochrannú ruku vlády na cenách energií. Kabinet Roberta Fica uvažuje o regulovaní cien aj pre podnikateľov.

Informáciu potvrdil minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek v rozhovore pre HN. V čase finančnej krízy budú mnohé firmy nútené minimalizovať svoje náklady, no zároveň nemajú možnosť ovplyvniť ceny energií od dodávateľa, odôvodňuje zámer vlády. Veľké podniky by reguláciu cien uvítali, energofirmy sú proti.

Ďalší útok na ceny
Jahnátek tvrdí, že regulácia cien energií pre firmy by mala byť len dočasná, pričom platiť by mohla už od januára. "Počkáme si, ako na túto možnosť zareagujú energetické monopoly. Či sa pripoja k snahe eliminovať dôsledky krízy, alebo ju zneužijú a posilnia svoju ziskovosť tým, že ceny energií pre priemysel zvýšia.“

V krátkom čase ide už o druhý pokus vstúpiť do regulácie cien energií. Minulý týždeň vláda a parlament expresne schválili novelu obchodného zákonníka, ktorým štát zabráni plynárom zvyšovať ceny pre domácnosti. Na podanie cenového návrhu bude po novom potrebovať súhlas valného zhromaždenia, kde má štát väčšinu.

Ceny určuje trh
Energetické firmy reguláciu veľkoobchodných cien odmietajú. Pripomínajú, že firmy nie sú chránenými odberateľmi ako domácnosti. "Tak ako výrobca topánok predáva svoje výrobky za trhovú cenu, ktorú určuje dopyt a ponuka, takisto aj výrobca elektriny. Nevidíme dôvod, prečo by mal mať jeden podnik iné trhové podmienky ako druhý,“ kritizuje hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva. Podľa Ľubomíra Tuchschera z mediálneho odboru Slovenského plynárenského priemyslu je regulácia cien pre firmy proti zámerom Európskej únie a dostala by celý energetický sektor na Slovensku späť do 90. rokov.

Minister Jahnátek pripustil, že prípadnú novú legislatívu by muselo Slovensko prediskutovať aj s Európskou komisiou. "Predpokladám, že by nebola proti, keď tiež bojuje s krízou,“ uvažuje Jahnátek.

Férové to asi nebude
Veľkým firmám sa myšlienka regulovaných cien energií pozdáva. Tibor Gregor z Klubu 500 hovorí, že dodávatelia elektriny a plynu zneužívajú situáciu v segmente, ktorý nie je regulovaný a bezdôvodne zvyšujú ceny. Podľa Gregora to potvrdzujú aj štatistiky Eurostatu. Od roku 2006 do 2007 zdražela elektrina pre domácnosti o šesť, kým pre firmy o vyše dvadsať percent. "Je dobré nastaviť v monopolnom prostredí pre monopolných dodávateľov také pravidlá, aby mali šancu prežiť nielen oni, ale aj ich odberatelia,“ prikláňa sa Gregor k názoru vlády.

Analytik Peter Goliaš z INEKO tvrdí, že je na mieste uvažovať o regulácii v monopolnom prostredí. No po doterajších krokoch vlády pochybuje, či bude férová, a teda či zohľadní oprávnené náklady aj primeraný zisk. Skôr očakáva umelé stlačenie cien, čo môže ohroziť budúce investície firiem a priniesť neskorší skokový nárast cien.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:20