StoryEditor

Alžírsko zažilo teror v štýle Al-Kajdy

11.12.2007, 23:00
Hrozba svetového terorizmu sa včera naplno prejavila v Alžírsku. V dopoludňajších hodinách metropolou Alžír otriasli dva za sebou nasledujúce výbuchy.

Zostalo po nich asi 70 mŕtvych - ich počet zrejme ešte stúpne, pretože mnohých hľadajú pod troskami budov, ktoré sa po výbuchu zrútili. Medzi obeťami sú aj deti, pracovníci Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov a cudzinci. Zranenia tých, ktorí prežili atentát, sú veľmi vážne. Alžírsky minister vnútra Núraddín Jazíd Zirhúní po útokoch vyhlásil, že šlo o teroristov napojených na medzinárodnú teroristickú sieť Al-Kajdá.
"Nanešťastie sme prišli o jedného šoféra a jeden je nezvestný," povedala HN ženevská hovorkyňa Úradu OSN Jennifer Pagonisová.
Slováci podľa informácií hovorcu ministerstva zahraničných vecí Jána Škodu medzi obeťami nie sú. Naša diplomacia teroristické činy odsúdila.
Táto frankofónna severoafrická krajina nepatrí medzi vyhľadávané destinácie našich občanov. "Pre naše cestovné kancelárie v tejto oblasti sa už koncom septembra sezóna končí. Alžírsko navštívi len niekoľko stoviek Slovákov ročne," potvrdil HN generálny sekretár Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Ivan Schwarz. K atentátu sa včera žiadna teroristická skupina neprihlásila.
Útok na chránenú zónu
Prvé auto explodovalo blízko najvyššieho súdu a výbuch zasiahol najmä školský autobus. V úplne zničenom vraku bolo najmenej 12 študentov. Druhá explózia nastala v susednej rezidenčnej štvrti Hydra pred budovou kancelárie Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov. Výbuch tam zabil 15 ľudí. Práve za druhým útokom zrejme stojí samovražedný atentátnik.
Informácie o počte obetí zamestnancov OSN sa včera značne líšili. Médiá uvádzali, že zahynulo až desať z nich. "Na ulici, kde sa stal atentát, sú až dve budovy Organizácie Spojených národov. Auto s trhavinami bolo medzi dvoma budovami a zatiaľ nevieme o situácii v druhej budove," vysvetlila Pagonisová. Podľa nej však pátrajú po ďalších 12 pracovníkoch organizácie. Obe budovy výbuch značne poškodil.
Predstavitelia OSN nevedeli povedať, či bol atentát namierený proti nim. "Toto zatiaľ nevieme, je príliš skoro na to, aby som to potvrdila. Pracujeme pre utečencov a obete konfliktov, terorizmu, takže je to tragédia aj pre nich," dodala Pagonisová. Časť mesta, kde včera prišlo k explóziám, pritom býva obvykle pod ostrým policajným dohľadom, pretože tu sídlia ministerstvá energetiky a financií a mnoho zahraničných ambasád.
Teror v Alžírsku
Alžírsko sa spamätáva z viac ako jednej dekády násilností. Konflikt medzi vládou a moslimskými radikálmi tu vypukol v roku 1992, keď vláda zrušila druhé kolo volieb, v ktorom mali podľa predpokladov zvíťaziť islamisti. Násilie si tam vyžiadalo 200-tisíc životov. Napätie v krajine stále trvá, aj keď sa vláde v posledných rokoch podarilo situáciu upokojiť prísľubom amnestie pre tých povstalcov, ktorí zložia zbrane.
V krajine sa však stále objavujú nové fundamentalistické organizácie, ktoré preberajú metódy boja teroristickej siete Al-Kajdy. Konkrétne v Alžírsku ide o Salafistickú skupinu pre kázanie a boj, akúsi pobočku Al-Kajdy v regióne. Skupina sa prihlásila k útoku zo začiatku novembra proti kasárňam pobrežnej stráže v meste Dellys, kde zomrelo 37 ľudí. Svoj rukopis zanechala aj za ďalšími násilnými útokmi. Ten včerajší ihneď odsúdili Spojené štáty a Brusel. Ostro ho odmietol tiež francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.
Neobjavená perla Afriky
Jedna z mála slovenských alebo českých cestovných kancelárií, ktoré pravidelne organizujú zájazdy do Alžírska, je brnianska spoločnosť Kudrna. Tá do Alžírska jazdí autobusom na dvaapoltýždňový zájazd. Bezpečnosť klientov je jej prioritou. "Sprievodkyňou zájazdu je Češka, ktorá v Alžírsku žila niekoľko rokov a tamojšiu situáciu veľmi dobre pozná. Na pohyb po krajine potrebujete množstvo špeciálnych potvrdení. Náš autobus sprevádzajú od mestečka k mestečku policajné hliadky, ktoré dávajú pozor na bezpečnosť zájazdu," povedala pre HN Eva Fultová z CK Kudrna. Alžírsko je podľa nej neobjavenou perlou Afriky, ktorá po dlhých rokoch izolácie opäť otvára svoju náruč turistom.
Podobné násilné incidenty však alžírskym úradom nepomáhajú v snahe dostať do krajiny viac turistov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 00:49