StoryEditor

Reformy. Česi nášho Zajaca preskočili

11.04.2008, 00:00
Slovensko už dávno nie je stredoeurópskym reformným tigrom, za akého nás považovali ešte pred pár rokmi. Susedné krajiny čoraz častejšie prijímajú reformy, na ktoré sme sa neodvážili ani my.

Česká vláda najnovšie po tvrdom koaličnom boji odklepla zmeny v zdravotníctve, na ktorých môžu pacienti dokonca zarobiť. Reforma z dielne ministra zdravotníctva Tomáša Julínka sa spočiatku, napríklad poplatkami u lekárov, nechala inšpirovať reformami nášho exministra Rudolfa Zajaca. S najnovšími zmenami nás však Česi predbehli. Jeden príklad za všetky - ak niekto bude zdravý a nebude lekára celý rok potrebovať, dostane nejaké peniaze dokonca späť. Reformy však musí ešte schváliť český parlament.

"Odstávajúce uši"
Jedným z najzaujímavejších bodov, ktoré Julínkovi vláda odsúhlasila, je vytváranie sporivých účtov pre platiteľov zdravotného poistenia. "To, čo v danom roku nespotrebujete, sa na tento účet presunie. Peniaze sa potom môžu použiť na zaplatenie poplatkov u lekára za vyšetrenie, lieky, hospitalizáciu alebo pohotovosť," vysvetlila pre HN Henrieta Maďarová, ktorá sa pred časom podieľala na príprave zdravotníckych reforiem na Slovensku. Dnes je poradkyňou a pravou rukou českého ministra zdravotníctva. Dokonca, ak na účte nasporia nad určitú hranicu, môžu podľa Maďarovej použiť časť peňazí na čokoľvek, nielen na zdravotnícku starostlivosť. "Ľudia budú rozhodovať sami, na čo použijú peniaze zo zdravotného poistenia. Budú sa tak musieť viac zamýšľať, či daný liek potrebujú alebo nie," dodala Maďarová.

Bývalý slovenský minister zdravotníctva Rudolf Zajac upozorňuje, že aj keď sú tieto refundácie veľmi pozitívne, je možné ich robiť len za určitých okolností "Musí sa zúžiť rozsah diagnóz, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia." To však majú českí reformátori v pláne tiež. Vyradiť z verejného poistenia by mal asi jeden z dvesto teraz hradených úkonov. "Zjednodušene tomu hovoríme - dať si prišiť odstávajúce uši. Pôjde o okrajové výkony, ktoré sú závislé aj od správania ľudí," povedal pre HN hovorca českého ministerstva zdravotníctva Tomáš Cikrt. V praxi to bude znamenať, že si pacienti budú musieť zaplatiť za sanitku, alebo za obyčajné amalgámové plomby.

Týka sa to aj Slovákov
Tieto zmeny v českom zdravotníctve sa dotknú aj tisícov Slovákov, ktorí u našich západných susedov žijú. Len trvalý alebo dlhodobý pobyt má podľa informácií slovenskej ambasády v Prahe približne 70-tisíc ľudí. Ďalšie tisíce tam cestujú za prácou, sú zamestnancami českých spoločností a platia si teda zdravotné poistenie v Českej republike. Maďarová však vidí priestor na to, aby sa takéto sporivé účty zaviedli aj priamo na Slovensku. "Základy slovenského a českého zdravotného systému sú veľmi rovnaké, oba vychádzajú z verejného zdravotného poistenia, ktoré je povinné a solidárne pre všetkých. Diskusia o tom by sa určite mala začať." Podobného názoru je aj exminister Zajac.

"Je to dobrý krok, zatiaľ nie veľmi vyskúšaný, ale treba to podporiť. Keby sme mali priestor s reformou na Slovensku pokračovať, asi by sme tiež išli touto cestou," dodal Zajac.

Čas na presvedčenie
Okrem sporivých účtov pre poistencov Julínkovi odklepla vláda aj ďalšie návrhy, ako možnosť okrem povinných odvodov aj príplatky za nadštandard, superšpecializované nemocnice či garanciu dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Spornou stále zostáva privatizácia zdravotných poisťovní, ktorá môže ohroziť celú zdravotnícku reformu.
Minister Julínek chce predať súkromným investorom deväť menších zdravotných poisťovní, štátnou zostane len Všeobecná zdravotná poisťovňa. Koaličnej KDU-ČSL sa to nepáči. Prekáža jej, že poisťovne budú môcť produkovať zisk. Ľudovcov zatiaľ nepresvedčil ani argument, že 85 percent zo zisku budú odvádzať poisťovne späť svojim klientom na už spomínané sporivé účty.
Výhrady mala aj Strana zelených, vďaka regulácii zisku však nesúhlas s reformou zmierňuje. Čas presvedčiť ich má minister do začiatku júna, keď má vláda hlasovať o konečnej podobe celej reformy. Posledné slovo však bude mať parlament. Zákony by mali vstúpiť do platnosti od roku 2009.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:28