StoryEditor

Tusk dohodol novú vládu, poľský prezident mlčí.

30.10.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Novú poľskú vládu zrejme vytvoria liberáli a ľudovci. Predseda Občianskej platformy, ktorá zvíťazila v nedávnych voľbách a kandidát na premiéra Donald Tusk včera avizoval, že sa obe strany už dohodli a základoch programu a rozdelení ministerstiev. Teraz čaká iba na to, aby ho prezident Lech Kaczynski formálne poveril vytvorením vlády. "Som pripravený do 24 hodín od poverenia prezidentom predstaviť konkrétnu podobu nového kabinetu," povedal Tusk. Podľa tradície navrhuje premiéra víťazná strana.
Pred týždňom v predčasných parlamentných voľbách Tuskova Občianska platforma s prevahou porazila dosiaľ vládnucich konzervatívcov zo strany Právo a spravodlivosť brata prezidenta, premiéra Jaroslawa Kaczynského. Hlava štátu od tej doby nevystupovala ani na verejnosti a dokonca budúcemu premiérovi k víťazstvu ani nezablahoželal. Komentátori vidia v tomto geste predzvesť budúcich konfliktov.
Premiér Kaczynski chce podať demisiu svojho kabinetu 5. novembra. Občianska platforma sa s Poľskou ľudovou stranou, ktorá zastupuje roľníkov, zatiaľ dohodla, že vicepremiérom a ministrom hospodárstva sa stane líder ľudovcov Waldemar Pawlak. Ľudovci obsadia tri ministerstvá, okrem hospodárstva dostanú aj poľnohospodárstvo a životné prostredie. O lídroch rezortov sa zatiaľ iba špekuluje. Platforma s ľudovcami obsadí v parlamente 240 z 460 kresiel.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 00:04