StoryEditor

Muž, ktorý prenasledoval vietor

06.10.2008, 00:00
Niekoľkokrát obletel Zem, vystúpil na vyše 400 horských vrcholov, preplával La Manche a nevynechal ani 1 760 kilometrov dlhé preteky psích záprahov na Aljaške. To je len stručná bilancia legendárneho Steva Fossetta.

Tento americký dobrodruh, milionár, adrenalínový nadšenec, hazardér alebo podľa niektorých blázon má na svojom konte viac než 110 rekordov v lete balónom, lietadlom a vzducholoďou, v bezmotorovom lietaní a jachtingu. Hovorí sa o ňom, že pri rekordoch prenasledoval vietor. A tak nazval aj svoju autobiografiu - Chasing the wind. "Mojím plánom je prežiť,“ hovorieval samotný Fossett.

Šťastena ho však pred rokom opustila a odvtedy bol nezvestný. Minulý týždeň sa tajomstvo jeho zmiznutia zrejme raz a navždy vyriešilo - v Kalifornii sa našli trosky jeho lietadla a zvyšky tela, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou patria dobrodruhovi. Definitívne to potvrdia až testy DNA.

Zo skauta multimilionár
James Stephen Fossett sa narodil 22. apríla 1944 v Jacksone v štáte Tennessee. Jeho rodina sa však neskôr presťahovala do Kalifornie. Malý Steve začal prežívať svoje prvé dobrodružstvá medzi skautmi. Začal ako horolezec. Ako 13-ročný získal v skautskej organizácii hodnosť Orla, v posledných rokoch bol prezidentom americkej Národnej asociácie skautov - Orlov.
Vyštudoval ekonómiu na Washingtonskej univerzite v St. Louis v štáte Missouri. Počas štúdia sa zamiloval do behu. Vyskúšal si, aké ťažké bolo utekať zo svetoznámej ostrovnej väznice Alcatraz, aj keď trochu iným spôsobom. Na rozdiel od väzňov totiž neutekal z väzenia, ale do väzenia. Z pevniny preplával nebezpečnú morskú úžinu, a potom zdolal múr pevnosti. Na návšteve Európy zase preplával úžinu Dardanely spájajúcu európsku a ázijskú časť Turecka. A takisto neodolal kanálu La Manche.
Po skončení univerzity pracoval nejaký čas v rôznych firmách podnikajúcich na finančných trhoch. V 80. rokoch sa osamostatnil. Jeho brokerské spoločnosti Marathon Securities a Lakota Trading mu priniesli obrovský majetok.

Niekoľkokrát prvý
Zo všetkých Fossettových dobrodružstiev si celý svet pamätá najmä na jeho legendárne lety balónom. Po prvýkrát sa pokúsil obletieť balónom Zem 8. januára 1996. Vo vzduchu však vydržal sotva dva dni. Takmer tragicky sa skončil jeho štvrtý pokus - v búrke sa balón zrútil do Koralového mora pri austrálskom pobreží. Našťastie, len náhodou vtedy neďaleko plávala loď, ktorá Fossetta zachránila. Obletieť samému v balóne Zem sa mu podarilo až na šiesty pokus. 19. júna 2002 odštartoval jeho gigantický balón Spirit of Freedom z pobrežia Austrálie, aby po 14 dňoch, 19 hodinách a 50 minútach pristál v Queenslande na tom istom kontinente.

Bez happy endu
Pred viac než rokom sa však legendárny dobrodruh stratil v Nevadskej púšti. "Steve je ako stará tvrdá topánka. Tuším, že práve teraz niekde čaká pri svojom lietadle, kým ho niekto vyzdvihne,“ veril tesne po zmiznutí Branson.
Dnes však už aj on pripúšťa, že je Fossett s najväčšou pravdepodobnosťou mŕtvy. Minulý týždeň objavil náhodný turista vrak lietadla, ktorý Fossettovi patril. Našli sa aj jeho doklady a kúsky kostí. Tie teraz prechádzajú analýzou DNA, aby ukázali, či patria slávnemu dobrodruhovi. Potvrdením jeho smrti by sa ukončili špekulácie, že sa chcel Fossett len ukryť pre problémy s milenkou a žije niekde na Bahamách.

Prečítajte si aj:
Steve mal veľkú dávku odvahy

Rozhovor. Fossettov priateľ a bývalý hovorca Stuart Radnofsky pre HN:

So Stevom Fossettom ste si boli blízki. Môžete nám ho opísať z pohľadu jeho priateľa?
Steve bol úžasný človek. Bol vždy veľmi priateľský, srdečný, pôsobil tak, že mal vždy všetko pod kontrolou. Vo všeobecnosti to bol človek, ktorý mal veľmi silnú motiváciu a vedel žiť život.

V čom vidíte motiváciu, ktorá ho neustále hnala dopredu prekonávať vlastné rekordy?
Predovšetkým to, čo robil, ho vždy veľmi fascinovalo. Každý jeden úspech ho motivoval na ďalší. Steve mal v sebe veľkú dávku odvahy.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Fossetta hnala dopredu túžba prekonávať rekordy

Steve Fossett sa preslávil túžbou po neustálom prekonávaní rekordov – na konte ich má viac ako 110. Do knihy svojich výkonov sa zapisoval nezabudnuteľnými písmenami – prvý preletel naprieč Afrikou, Európou, Severnou Amerikou, Južnou Amerikou, južným Atlantikom, južným Pacifikom aj Indickým oceánom. Legendárna je jeho účasť na pretekoch psích záprahov na Aljaške. Doslova celý svet obletela historka, že Fossett uhryzol jedného zo psov svojej na smrť vyčerpanej svorky do ucha, aby vôbec pokračoval v behu.

Celý článok >>
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:04