StoryEditor

Obchody s Gruzínskom sa rátajú iba v desiatkach miliónov

13.08.2008, 00:00

Hospodárska výmena medzi Slovenskom a Gruzínskom je malá. V prvom polroku minulého roka sme do krajiny vyviezli tovary za vyše 35 miliónov korún, doviezli sme za vyše 56 miliónov. Také sú posledné aktuálne čísla, ktoré uvádza rezort hospodárstva. Podľa jeho hovorcu Branislava Zvaru sa v hospodárskej výmene medzi oboma krajinami nedeje nič významnejšie. "Dovážajú a vyvážajú sa potraviny, víno, koňaky, ale nič systematicky," vysvetľuje Zvara. Oficiálne údaje dopĺňajú, že z Gruzínska putujú na Slovensko aj stroje a prepravné zariadenia, priemyselné výrobky a trhové výrobky a chemikálie.

Nefunkčné podniky
Slovenská obchodná a priemyselná komora ani neeviduje, aké slovenské firmy v krajine podnikajú. Podľa riaditeľa útvaru medzinárodnej spolupráce Jozefa Rajtara komora nezbiera údaje od podnikateľov v Gruzínsku.
Obchodná bilancia medzi Slovenskom a Gruzínskom je ovplyvnená nestabilitou v krajine a zlou hospodárskou situáciou. Gruzínsko je najchudobnejšou krajinou z postsovietskeho bloku. Značná časť podnikov je nefunkčná alebo len čiastočne vyťažená.
Na porovnanie, celkový vývoz zo Slovenska dosiahol podľa predbežných údajov Štatistického úradu v prvom polroku minulého roka vyše 680 miliónov korún. Za prvých šesť mesiacov tohto roka sme vyviezli tovar za sumu ešte o takmer sto miliónov korún vyššiu. Najvyššie aktívne saldo máme so Spojeným kráľovstvom, nasleduje Francúzsko a Rakúsko.

Radšej s Rusmi
Zvara nechcel špekulovať o tom, či po konflikte v Gruzínsku už teraz slabá obchodná výmena ešte viac utíchne. Podľa neho sú však všeobecné skúsenosti také, že "kde prehovoria zbrane, obchodu sa nedarí".
Podľa bezpečnostného analytika Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Iva Samsona je Gruzínsko dôležité pre Slovensko a celú Európsku úniu kvôli plynovodným a ropovodným trasám. Keďže je však Slovensko takmer výhradne závislé od ruskej ropy a plynu, je podľa Samsona aj odkázané na dobré vzťahy s Ruskom. "Bude zdôrazňovať dobré ekonomické kontakty s Ruskom. Obchodné vzťahy s Gruzínskom sú podľa môjho názoru dosť minimálne," hovorí Samson. Slovensko bude o konflikte v Gruzínsku podľa analytika "múdro mlčať", keďže na rozdiel od Česka nemá alternatívne energetické zdroje. Česká republika sa jednoznačne postavila za Gruzínsko, slovenská diplomacia bola o niečo opatrnejšia, keď sa vyslovila za okamžité ukončenie bojov a začatie vyjednávaní.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:44