StoryEditor

Rusi nezávislé Abcházsko uznajú. My nie

21.08.2008, 00:00
Konflikt v Gruzínsku prehĺbil separatistické ambície Južného Osetska aj Abcházska. Aj keď sa najťažšie boje odohrali v Južnom Osetsku, viac odhodlania vyhlásiť samostatný štát prejavili Abcházi.

Parlament v abcházskej metropole Suchumi včera oficiálne požiadal Rusko o uznanie suverenity. Moskva okamžite reagovala, že v tomto rozhodnutí Abcházov podporuje. "Rusko je pripravené uznať abcházsku nezávislosť," vyhlásil predseda hornej komory ruského parlamentu Sergej Mironov.

Rusko je však zatiaľ v takejto podpore osamotené. Žiadny iný štát neprisľúbil, že nezávislé Abcházsko či Južné Osetsko uzná. Členské štáty Severoatlantickej aliancie už potvrdili, že podporujú územnosť celistvosť Gruzínska, nezávislosť dvoch odštiepeneckých republík sa teda rozhodne uznať nechystajú. "My rešpektujeme suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť Gruzínska v medzinárodne uznaných hraniciach. To platí aj pre akýkoľvek separatizmus v prípade Abcházska či Južného Osetska," povedal pre HN hovorca slovenského rezortu diplomacie Ján Škoda.

Kosovský precedens
Abcházska samostatnosť vystupňovala napätie na vonkajších hraniciach Ruska, ktoré sú od rozpadu Sovietskeho zväzu lemované zónami zmrazených konfliktov. Mnohé z týchto separatistických území pritom majú rovnaké ambície ako Abcházsko. Chcú vlastnú nezávislosť s priamou ekonomickou a vojenskou podporou z Kremľa. "Abcházsko bolo vždy relatívne samostatnou republikou, nebolo až tak veľmi závislé od Ruska," povedal pre HN český analytik Ondřej Soukup. Naopak, Južné Osetsko, ktoré sa ocitlo v samotnom centre krvavého konfliktu, bolo podľa neho posledné dva roky viac-menej kolóniou Ruska. "Keď sa pozrieme na celú juhoosetskú vládu, napríklad minister obrany ešte pred rokom velil Permskému okruhu v Rusku. Väčšina juhoosetských lídrov ešte pred rokom - dvoma pracovali priamo v ruskej armáde," tvrdí Soukup.
Postoj Ruska k separatistickým územiam spočíval donedávna najmä v snahe predchádzať otvoreným konfliktom. S nárastom ruskej ekonomickej a vojenskej sily sa však ruský postoj zmenil a poslednou kvapkou sa stalo vyhlásenie nezávislosti Kosova. "Keď Rusi zistili, že väčšina západných štátov nemá žiadny problém s uznaním nezávislého Kosova, rozhodli sa ukázať, že túto hru môžu hrať dvaja," hovorí Soukup.

Ekonomickí trpaslíci
Problémom so samostatnosťou republík, ako je napríklad Južné Osetsko, je ich ekonomická nesebestačnosť. Kým Abcházsko má dostatočné ekonomické kapacity na to, aby nebolo úplne závislé od pomoci z Moskvy, Južné Osetsko alebo Podnestersko by svoju samostatnosť nikdy neuživili. Podnestersko je oficiálne súčasťou Moldavska. V roku 1990 však vyhlásilo samostatnosť a odvtedy funguje ako samostatná republika s vlastnou armádou. "Zdá sa, že Rusko v Podnestersku predsa len súhlasí s pripojením územia k Moldavsku," hovorí Soukup.
Medzi ďalšie potenciálne ohniská konfliktov v regióne patrí tiež Náhorný Karabach, o ktorý zviedli krvavú vojnu Arménsko s Azerbajdžanom. Na severnom Kaukaze sú najnestabilnejšie Čečensko a Ingušsko, ktoré už v minulosti zažili ozbrojené konflikty.

Kto chce nezávislosť
- Južné Osetsko
- Abcházsko
- Náhorný Karabach
- Podnestersko
- Čečensko

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:52