Reuters
StoryEditor

"Je to neprijateľné." V Anglicku sa na cesty vydajú milióny výletníkov, starostov to desí

16.05.2020, 12:46
Autor:
ČTKČTK
Samosprávy varujú, že obrovský nárast návštevníkov môže viesť k rýchlejšiemu šíreniu nákazy koronavírusom.

Obyvatelia Anglicka zažívajú po ôsmich týždňoch prvý víkend, kedy sa môžu po uvoľnení koronavírusovej karantény voľne zdržiavať vonku a cestovať.

Starostovia v mnohých obľúbených turistických oblastiach sa preto obávajú, že ich obce zahltia státisíce výletníkov, upozornil dnes portál BBC.

​Podľa údajov autoklubu RAC sa počas tohto víkendu na výlet autom chystá až 15 miliónov vodičov, samosprávy však varujú, že obrovský nárast návštevníkov môže viesť k rýchlejšiemu šíreniu nákazy koronavírusom.

V ostatných častiach platia obmedzenia

Anglicko tento týždeň povolilo obyvateľom neobmedzený pobyt vonku a cestovanie, v ostatných častiach Spojeného kráľovstva však ďalej platia obmedzenia, podľa ktorých sa môže cestovať len v nevyhnutných prípadoch a vonkajšie voľnočasové aktivity sa majú prevádzkovať iba v blízkosti domova.

Znamená to okrem iného, ​​že ľudia z Anglicka by nemali cestovať do Walesu, Škótska alebo Severného Írska, kde uvoľňovanie postupuje pomalšie.

V Anglicku má byť celý víkend slnečné počasie, čo podľa miestnych samospráv počet cestovateľov ešte zvýši.

Na niektorých cestách sa môžu tvoriť zápchy, plné zrejme budú aj parkoviská pri pobreží alebo v obľúbených výletných miestach ako je grófstvo Cornwall či národný park Lake District.

Bežné služby nebudú fungovať

Denník The Times citoval šéfa turistickej kancelárie grófstva Yorkshire, ktorý Britov upozornil, že nebudú fungovať bežné služby ako sú občerstvenie, informačné kancelárie, ubytovanie ani verejné toalety.

"Ak cestujete ďalej ako desať až pätnásť míľ, je vaša cesta naozaj nutná? Na množstve miest žije starnúca populácia, a tú potrebujeme ochrániť," povedal.

"Vláde sme celkom jasne povedali, že ľudia by nemali vychádzať za rekreáciou do Cornwallu, že je to úplne neprijateľné. Malé úpravy režimu tento týždeň na tom nič nemenia a my nie sme otvorení pre turistiku," doplnil zástupca turistického centra pre Cornwall Julian German.

01 - Modified: 2024-05-09 16:00:00 - Feat.: - Title: Vedci vytvorili vakcínu, ktorá môže chrániť pred budúcimi koronavírusmi 02 - Modified: 2024-05-08 07:40:00 - Feat.: - Title: Zlyhanie elektronických brán spôsobilo chaos na viacerých letiskách v Británii 03 - Modified: 2024-05-06 14:59:33 - Feat.: - Title: Z Kreľma prichádza varovanie: Britské vojenské objekty sa môžu stať cieľmi ruských útokov 04 - Modified: 2024-05-05 19:32:58 - Feat.: - Title: Labouristi po miestnych voľbách v Anglicku oslavujú, konzervatívci utrpeli straty 05 - Modified: 2024-05-02 08:36:34 - Feat.: - Title: V Anglicku a Walese sa začali komunálne voľby, v Londýne sa volí aj starosta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 06:33