StoryEditor

Rusi stopli bitku, vojnu však nie

13.08.2008, 00:00
Vojnový konflikt v Gruzínsku sa včera na chvíľu zastavil. Aj keď iba na papieri. Ruský prezident Dmitrij Medvedev po piatich dňoch intenzívnych bojov a bombardovania podpísal dekrét, ktorým nariadil ukončenie vojenských operácií v krajine.
Názor:
Južné Osetsko, s. r. o.

Južné Osetsko nie je provincia, nie je štát, nie je politický režim. To je firma čekistických generálov a osetských banditov, ktorých jediným cieľom je získať čo najviac peňazí plynúcich z Moskvy na vojnu s Gruzínskom.

Situácia na južnom Kaukaze však zostáva naďalej mimoriadne napätá a rozbuška vojny, ktorá tiká v Gruzínsku, môže opäť kedykoľvek vybuchnúť. "Cieľ bol dosiahnutý. Agresor je potrestaný a utrpel značné straty. Pri vzniku akýchkoľvek ohnísk odporu a iných agresívnych výpadov bude prijaté rozhodnutie o okamžitej likvidácii,“ vyhlásil Medvedev.

Napriek tomu, že Rusi boje oficiálne zastavili, ich bomby včera v Gruzínsku naďalej zabíjali. "Hoci Medvedev nariadil pokoj zbraní, pred niekoľkými minútami bolo počuť výbuchy na predmestí Gori. V meste bombardovali nemocnicu, v ktorej ležali zranení gruzínski vojaci. Bombardovali tiež miestnu univerzitu a hlavnú poštu,“ povedal pre HN gruzínsky právnik Valer Lomuašvili.
Podľa očitých svedkov si útoky vyžiadali päť mŕtvych a niekoľko zranených. Medzi obeťami je dokonca aj zahraničný novinár. Holandské veľvyslanectvo v Tbilisi potvrdilo, že pri bombardovaní mesta Gori zahynul novinár z holandskej televíznej stanice RTL-2. Jeho kolega utrpel zranenia.

Názor:
Ruský revanšizmus vo svetle Gruzínska

Revanšizmus, tento pôvabný termín, ktorým sa kedysi častovala politika tej demokratickej časti rozdeleného Nemecka, je niečo úplne prirodzeného. Je to síce odsúdeniahodná, ale celkom normálna reakcia na metamorfózy vonkajšieho prostredia.

Výbuchy pokračujú
O upokojení situácie na horúcom Kaukaze sa tak dá hovoriť len veľmi ťažko. Ruská armáda totiž kontroluje viaceré kľúčové body v Gruzínsku, cez ktoré nikoho nepustí. Navyše podľa očitých svedkov stále počuť silné explózie. "Rusko sa snaží zlomiť ducha Gruzínska. To je ich hlavný cieľ. Snažia sa ukázať, že sa proti nemu nemôže nikto postaviť a vzdorovať im. Ak povedia, že máme byť na kolenách, tak musíme byť na kolenách. Ak povedia, že máme plakať, tak musíme plakať,“ hovorí Lomuašvili, ktorý sa v čase bombardovania nachádzal v dedine Chašori, asi 35 kilometrov od Gori. Explózie bômb však počul veľmi dobre aj na túto vzdialenosť. "Ľudia nemôžu cestovať, v noci sa schovávajú v pivniciach svojich domov. Ja sa sám chystám do Tbilisi. Vedie tam jedna cesta, po nej sa však ísť nedá, pretože ju kontrolujú Rusi. Cesta mi tak môže trvať aj niekoľko dní,“ dodal Lomuašvili.

Diplomatické prestrelky
Po zastavení vojenských operácií naďalej pokračujú slovné prestrelky medzi Moskvou a Tbilisi. Gruzínska vláda obvinila Rusko, že napätie v Južnom Osetsku využilo na inváziu do Gruzínska. Moskva dokonca podľa Gruzíncov vykonáva v odštiepeneckom Abcházsku etnické čistky.

Komentár HN
Aj my, lebo tak chcú Rusi

Na úvod trochu histórie - najprv sa teda rozhodli kosovskí Albánci, že nechcú byť v jednom štáte so Srbmi a začali s nimi ozbrojený konflikt. Potom sa do Kosovčanov brutálne obuli Srbi, do Srbov neskôr Američania a samostatnosť Kosova je nezvratnou realitou. Odsúdenie amerických leteckých náletov sa stalo súčasťou agendy vtedajšej slovenskej opozície (SNS, Smer).

Tbilisi tvrdí, že ruské jednotky obsadili dôležité uzly v Gruzínsku a prakticky rozťali krajinu na dve časti. "Väčšina Gruzínska je okupovaná,“ vyhlásil gruzínsky prezident Michail Saakašvili. Podľa tajomníka gruzínskej Bezpečnostnej rady Alexandra Lomaiu má Moskva dokonca v úmysle zvrhnúť legitímnu gruzínsku vládu a okupovať celú krajinu.

Takéto úmysly však Rusko rozhodne odmietlo. "To nepatrí do politickej kultúry Ruska. My nikoho nezvrhávame ani nenastoľujeme na trón, tým sa zaoberajú iní,“ povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Šéf ruskej diplomacie zároveň vyzval Saakašviliho, aby odstúpil z čela Gruzínska. Dôvodom je to, že gruzínsky líder podľa Moskvy spáchal zločiny vo vzťahu k ruským občanom. "Rusko už len veľmi ťažko bude mať náladu viesť s ním rozhovory,“ pripomenul ruský minister.

Kríza na Kaukaze deň za dňom

Piatok 1. augusta
– vystupňovalo sa násilie medzi juhoosetskými separatistami a gruzínskymi jednotkami. Násilie si vyžiadalo 6 mŕtvych a 21 zranených.
Nedeľa 3. augusta
– Rusko povolilo evakuáciu obyvateľov Južného Osetska. Hranice s Ruskom prekročilo viac ako 20 autobusov plných utečencov.
Štvrtok 7. augusta
– Gruzínsko sa dohodlo s juhoosetskými separatistami na prímerí. Niekoľko hodín neskôr začala gruzínska armáda prekvapujúcu ofenzívu a obsadila hlavné mesto Južného Osetska Cchinvali. Na konci dňa vyhlasuje gruzínsky prezident Michail Saakašvili jednostranné zastavenie bojov a všeobecnú amnestiu.
Piatok 8. augusta
– Rusko posiela do Gruzínska regulárnu armádu a dochádza k bojom medzi oboma vojskami v okolí mesta Cchinvali. Podľa Saakašviliho bombardujú ruské lietadlá vojenské ciele po celom Gruzínsku. Z Južného Osetska uteká pred bojmi približne 30-tisíc civilistov, Gruzínsko mobilizuje sily.
Sobota 9. augusta
– Gruzínsky parlament vyhlasuje v krajine vojnový stav. Ruské jednotky hlásia obsadenie mesta Cchinvali a začínajú masívne bombardovanie mesta Gori neďaleko gruzínskej metropoly Tbilisi. Ruský premiér Vladimír Putin obvinil Gruzínsko z genocídy, podľa gruzínskeho prezidenta Mikhaila Saakašviliho sa Rusko snaží jeho krajinu zničiť.
Nedeľa 10. augusta
– Gruzínska armáda sa úplne stiahla z Južného Osetska a začala dodržiavať prímerie. Rusko má plne pod kontrolou mesto Cchinvali a pokračuje v bombardovaní cieľov v blízkosti metropoly Tbilisi. Armáda v ďalšej gruzínskej separatistickej oblasti – Abcházsku začala mobilizovať sily a útočiť na gruzínske jednotky v regióne. Spojené štáty varujú Rusko pred ďalšou eskaláciou násilia.
Pondelok 11. augusta
– Obe strany pokračujú v bojoch. Rusko otvára nový front v odštiepeneckej provincii Abcházsko. Do oblasti sú nasadené tisíce ruských vojakov a Tbilisi tak stráca prístup k Čiernemu moru. Gruzínsko je rozdelené na dve časti. Podľa OSN je v krajine približne 20-tisíc utečencov, ďalších 30-tisíc ľudí ušlo pred vojnou do Severného Osetska.

Prečítajte si aj:
Do Gruzínska pošleme najmä zdravotnícky materiál

Viac ako miliarda eur, zdravotnícky materiál, prikrývky či lôžka. To všetko je humanitárna pomoc, ktorá v týchto dňoch už prúdi na južný Kaukaz. Aspoň trochu sa tak európske štáty snažia pomôcť ľuďom v Gruzínsku. K pomoci sa pridalo aj Slovensko. „Reagujeme na požiadavku gruzínskej strany, ktorá má záujem o zdravotnícky materiál,“ potvrdil pre HN hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda. Podľa neho by náš zdravotnícky materiál mohol do Gruzínska odísť už tento týždeň. Škoda nevedel spresniť, akú hodnotu naša pomoc bude mať.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Vojna postavila diplomatov do pozoru. Svet stojí za Gruzínskom

Francúzsko ako predsednícka krajina Európskej únie robí, čo môže, aby na Kaukaze opäť zavládol mier. Prezident Nicolas Sarkozy včera navštívil Kremeľ, aby ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva presvedčil, že boj medzi ruskou a gruzínskou armádou treba skončiť.
Európa totiž na Rusko tlačí čoraz viac, aby svojich vojakov z Gruzínska stiahla. Medzinárodné spoločenstvo trvá na celistvosti a suverenite Gruzínska. Rovnakého názoru je aj slovenská diplomacia. „Ministerstvo zahraničných vecí SR trvalo podporuje zachovanie územnej celistvosti a rešpektovanie suverenity Gruzínska. Odmietanie tiež použitie sily pri riešení sporných či otvorených otázok,“ povedal pre HN hovorca ministerstva Ján Škoda.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Máme právo použiť silu

Rozhovor. Ruský veľvyslanec na Slovensku Alexander Udaľcov pre HN:

Čo Ruská federácia sleduje pokračovaním akcií na gruzínskom území?
Ruské ozbrojené sily plnia v Gruzínsku úlohu zaistiť bezpečnosť našich mierových vojakov, nachádzajúcich sa v Južnom Osetsku, i tamojších obyvateľov, ktorí sú ruskými občanmi. Ruské vojská zavŕšili svoju operáciu po tom, ako prinútili gruzínske vedenie k mieru. Ruská strana trvá na svojom práve použiť silu na likvidáciu možných provokácií a hrozieb zo strany gruzínskych ozbrojených síl a predĺžiť pôsobenie mierových síl v regióne. Mandát ruských mierových síl nikto nezmenil.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Neposlušný postsovietsky satelit

Gruzínsko leží na pomedzí dvoch kontinentov, na geopoliticky významnom Kaukaze. Kým jedna jeho časť leží pevne vo východnej Európe, druhá časť patrí do Ázie. Motto svojej krajiny – v jednote je sila – testujú v praxi aj udalosti posledných dní. Vďaka vojne sa Gruzínci opäť zomkli proti silnejšiemu nepriateľovi, podobne ako viackrát v minulosti.

Nepriatelia v politike
So svojím ruským susedom má Gruzínsko veľmi komplikované vzťahy. Dôvodom je to, že o strategicky dôležitý región Kaukazu sa usilujú okrem Moskvy aj Spojené štáty. Pre Rusov by bolo ťažkou ranou, keby Američania umiestnili svoje sily aj na území Južného Osetska, ktoré je pod ruskou ochranou.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Vojna „priškrtila“ kaukazskú ropu

Aj keď vojna na Kaukaze zatiaľ dramaticky nerozkývala ceny ropy na svetových trhoch, čierne zlato na konflikt predsa len zareagovalo miernym zdražením, ak by bol nedostatok ropy na trhu. „Dodávky ropy na Slovensko priamo ohrozené neboli,“ povedal pre HN analytik Michal Májek. Medzinárodný úrad pre energiu dopredu varoval, že konflikt ohrozí ropovody v Gruzínsku. Ropné spoločnosti už na konflikt reagovali – britská firma British Petroleum sa rozhodla zatvoriť dva ropovody na gruzínskom území. Ak sa bude konflikt vliecť príliš dlho, ceny ropy by sa mohli posunúť smerom nahor.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Obchody s Gruzínskom sa rátajú iba v desiatkach miliónov

Hospodárska výmena medzi Slovenskom a Gruzínskom je malá. V prvom polroku minulého roka sme do krajiny vyviezli tovary za vyše 35 miliónov korún, doviezli sme za vyše 56 miliónov. Také sú posledné aktuálne čísla, ktoré uvádza rezort hospodárstva. Podľa jeho hovorcu Branislava Zvaru sa v hospodárskej výmene medzi oboma krajinami nedeje nič významnejšie. „Dovážajú a vyvážajú sa potraviny, víno, koňaky, ale nič systematicky,“ vysvetľuje Zvara. Oficiálne údaje dopĺňajú, že z Gruzínska putujú na Slovensko aj stroje a prepravné zariadenia, priemyselné výrobky a trhové výrobky a chemikálie.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:01