StoryEditor

Penzie. Fico môže vyvlastňovať

26.10.2008, 23:00
Otvorenie druhého piliera na sedem a pol mesiaca od 15. novembra, ktoré v piatok schválil parlament, nemusí byť posledným krokom súčasnej vlády týkajúcim sa sporenia si na súkromných penzijných účtoch.

Komentár HN
Čo znárodní Robert Fico?

Premiér Robert Fico sa v rámci svojho ťaženia proti súkromným dôchodkovým spoločnostiam nechal v sobotu v rozhlase počuť, že je ochotný ich znárodniť, ak "DSS budú životne ohrozovať dôchodky ľudí“.

Premiér Robert Fico totiž pripustil aj vyvlastnenie dôchodkových správcovských spoločností. Dôvodom má byť prebiehajúca finančná kríza, ktorou premiér už skôr odôvodnil aj otvorenie piliera tak pre výstupy, ako aj vstupy. "Keby sa finančná kríza ďalej prehlbovala a mali by byť peniaze ľudí ohrozené definitívne, tak vláda, ktorej som predsedom, je dostatočne odvážna, aby prijímala aj netradičné riešenia,“ vyhlásil premiér v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.
Fico chce vyvlastňovať
Fico je ochotný proti finančnej kríze a súkromnému kapitálu v systéme dôchodkového sporenia bojovať až do konca. "Povedali sme napríklad, že pripúšťame vyvlastnenie monopolov za určitých podmienok. To sa týka aj dôchodkových správcovských spoločností. Pokiaľ by došlo k tomu, že DSS budú životne ohrozovať dôchodky ľudí, tak zakročíme a zakročíme najtvrdšie, ako sa len dá,“ doplnil Fico. Životné ohrozenie úspor je podľa neho také, keby ľudia z druhého dôchodkového piliera nedostali žiadne peniaze.
Podľa predsedu Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Petra Sochu rozprával premiér o zatiaľ nepravdepodobnom scenári. "V sobotnej diskusii sa porozprávalo veľa. Ja to chápem len ako teoretickú a hypotetickú situáciu,“ vysvetlil pre HN. "Ak by sa však o tom začalo vážne debatovať, je to téma pre právnikov,“ odkazuje Ficovi.
Poslanec Madej prekvapil
Otvorenie druhého piliera sa v piatok v parlamente nezaobišlo bez prekvapenia. Výsledná verzia novely zákona o dôchodkovom sporení totiž prináša zmenu, ktorá umožní vláde všetky peniaze odídencov z druhého piliera minúť v budúcom roku. Poslanec Smeru Róbert Madej totiž v parlamente presadil, aby Sociálna poisťovňa začala žiadosti o vystúpenie z druhého piliera spracúvať až v novom roku. Zdôvodnil to tým, že zamestnanci poisťovne budú mať v závere roka príliš veľa práce.
Ak by v zákone podobné opatrenie nebolo, peniaze z účtov ľudí, ktorí z piliera vystúpia ešte v tomto roku, by sa v budúcoročnom rozpočte nemohli použiť. Účtovne totiž patria ešte do roku 2008. Ministerstvo financií, ktoré v budúcoročnom štátnom rozpočte počíta so siedmimi miliardami z dôchodkových úspor, tvrdí, že o Madejovom návrhu dopredu nevedeli. Rovnaké stanovisko zaujalo aj ministerstvo práce, ktoré novelu zákona pripravilo.
Sociálna poisťovňa však bude mať vďaka tomu peniaze navyše. "Ak by zúčtovanie úspor ľudí, ktorí sa rozhodnú vystúpiť z druhého piliera, pripadlo ešte na tento rok, išlo by o mimoriadne príjmy, ktoré by nemohli byť využité inak, ako na znižovanie deficitu súčasného štátneho rozpočtu,“ vysvetľuje analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo.
S tým súhlasí aj rezort Jána Počiatka, ktorý však podľa svojho hovorcu Miroslava Šmála s posunom termínu spracovania zmlúv nepočíta. "Keď sme zostavovali štátny rozpočet, malo to byť tak, že tí, ktorí vystúpia tento rok, navýšia príjmy tohtoročného štátneho rozpočtu, a tí, ktorí vystúpia budúci rok, navýšia príjmy rozpočtu na rok 2009,“ povedal Šmál.
Menej práce, viac peňazí
Takisto ako Madej, aj hovorkyňa Sociálnej poisťovne Lýdia Výborná zmenu v zákone zdôvodňuje veľkým množstvom povinností, ktoré sa podľa nej "kumulujú koncom roka 2008 a na prelome rokov 2008 - 2009 skutočne nebývalým spôsobom“. Povinnosti podľa nej súvisia najmä s prechodom na euro, s prípravou vianočných príspevkov a valorizáciou dôchodkov.
Bývalý šéf Sociálnej poisťovne František Halmeš, ktorého do tejto funkcie nominovala bývalá vláda, s tvrdením o množstve povinností na prelome rokov súhlasí. Podľa neho totiž nový rok často prináša aj nové legislatívne zmeny. Za dostatočný dôvod na neskoršie spracovanie zmlúv o vystúpení z druhého piliera však euro ani valorizáciu dôchodkov nepovažuje. "Napriek tej kumulácii problémov je Sociálna poisťovňa schopná spracúvať žiadosti priebežne. Nával práce bude mať aj na začiatku roka,“ hovorí.
Dôchodky rozpočtu nemusia stačiť
Kritici vidia dôvod tohto kroku v tom, že sa vláda snaží v budúcoročnom rozpočte minúť čo najviac peňazí, ktoré prídu z druhého piliera. "Potvrdzuje sa to, že hlavným motívom otvorenia druhého piliera, je snaha vlády o navýšenie príjmov rozpočtu na rok 2009,“ povedal Peter Goliaš z Inštitútu Ineko.
Podľa Šmála aj Halmeša však v prvých týždňoch otvorenia bude zo systému vystupovať málo ľudí. S tým súhlasí aj bývalý minister financií Ivan Mikloš. Ten Madejov pozmeňujúci návrh za dôležitý z hľadiska verejných financií nepovažuje. Dôležitejšie podľa neho bude, do akej miery bude vláda sporiteľov v druhom pilieri počas jeho otvorenia ovplyvňovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:21