StoryEditor

Rusi v ceste na Západ zaradili spiatočku

26.08.2008, 00:00
Po krvavom konflikte s Gruzínskom, v ktorom sa takmer celý svet postavil jednoznačne na stranu Tbilisi, sa Rusi uzatvárajú do čoraz väčšej izolácie.

Po zastavení vojenskej spolupráce so Západom na pôde Rady Rusko - NATO sa Moskva vyhráža aj prerušením ekonomickej spolupráce. Ruský premiér Vladimir Putin včera naznačil, že jeho krajina by mohla vystúpiť z niektorých záväzkov, ku ktorým sa prihlásila v rámci príprav na členstvo v Svetovej obchodnej organizácii. Moskva pritom rokuje o vstupe do najvýznamnejšieho svetového ekonomického zoskupenia už 13 rokov. "Ukazuje sa, že z členstva v organizácii nepociťujeme ani nevidíme žiadne výhody, ak vôbec nejaké existujú. Navrhujeme, aby pokračovali rokovania v rámci pracovnej skupiny o prístupe k organizácii. Je však nevyhnutné vystúpiť z niektorých zmlúv, ktoré sú v súčasnosti v rozpore so záujmami Ruskej federácie," povedal Putin.

Ešte donedávna sa pritom predpokladalo, že Rusko by mohlo dohodu o vstupe do WTO uzavrieť do konca tohto roka. Niektorí západní predstavitelia však skorý vstup Ruska do WTO spochybnili práve kvôli vojne na Kaukaze. "Posledné vyhlásenia členských štátov zneli tak, že v súčasnosti je vstup Ruska do organizácie nemožný. Vidia to aj samotní Rusi," povedal pre HN český analytik Karel Svoboda. Ruská ekonomika je síce desiata najväčšia na svete, rastie však veľmi rýchlo a je najväčšia mimo organizácie, ktorá združuje 153 krajín sveta.

Podľa Svobodu je odkaz Ruska jednoznačný. "Dávajú jasne najavo - my sme veľmoc, my si to môžeme dovoliť. Vy nás potrebujete, my vás nepotrebujeme. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov nedávno vyhlásil, že NATO by sa malo zamyslieť nad tým, či mu je milšie nejaké večne nespoľahlivé Gruzínsko alebo vzťahy s Ruskom. To isté vidíme teraz s WTO."
Rusko navyše svoju nezávislosť od sveta dalo včera najavo aj tým, že obe komory parlamentu vyzvali nezávislosť gruzínskych odštiepeneckých regiónov Južné Osetsko a Abcházsko a vyzvali na rovnaký krok aj Medvedeva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:52