StoryEditor

Tajné rokovanie o spornom zákone?

18.06.2003, 00:00

Na všeobecné prekvapenie začal maďarský parlament rozpravu o novele sporného krajanského zákona v nočných hodinách z pondelka na utorok. Tento -- na maďarské pomery -- nezvyčajný postup vyvolal búrlivé protesty opozičných poslancov.
Rozprava k novele zákona o Maďaroch žijúcich v susedných štátoch trvala od druhej hodiny po polnoci až do rána do šiestej a poslanci sa nevyhli ostrým vzájomným útokom. Opozícia obvinila vládnu koalíciu, že nočné rokovanie presadila z dôvodu "utajenia" a menšej informovanosti verejnosti o dianí v parlamente. Verejnoprávna Maďarská televízia totiž pravidelne vysiela zasadanie parlamentu na druhom programe, ale na nočný prenos nebola pripravená. Aj tak by sledovanosť nočného rokovania Národného zhromaždenia bola pravdepodobne minimálna. "Je to nedôstojné aj voči maďarskej menšine žijúcej za hranicami materskej krajiny," vyčítal vládnej koalícii poslanec Maďarskej občianskej aliancie FIDESZ Zsolt Németh.
V rozprave vystúpil aj minister zahraničných vecí László Kovács, ktorý tvrdil, že krajanský zákon bude po novelizácii prijateľný pre všetky susedné štáty a plne vyhovuje európskym normám. "Som presvedčený, že susedné štáty nemôžu mať žiadne výhrady proti novému zneniu zákona a krajanský zákon nevyvolá žiadne napätie medzi Maďarskom a susedmi. S novým textom súhlasili aj predstavitelia menšín na nedávnom zasadaní stálej maďarskej konferencie," uviedol Kovács. Šéf diplomacie je presvedčený, že ani jeden zo susedov nemá žiadny legitímny dôvod odmietnuť uplatňovanie novelizovaného zákona. "Vo vzťahu Slovenska a Slovinska to bude možné aj po vstupe do Európskej únie," tvrdil minister. Poslanci vládnej koalície podporili predkladanú novelu a zdôraznili, že v žiadnom prípade nebude narušená spolupatričnosť maďarského národa. Expremiér Gyula Horn však pripomenul, že manévrovací priestor Maďarska určujú geopolitické fakty. "Niektorí opoziční politici nie sú schopní túto realitu pochopiť a zbytočne živia nereálne a zastarané sny," dodal Horn.
Németh oponoval, že zákon po novelizácii stráca zmysel a vládnej koalícii sa ho podarilo "vyprázdniť". Opozícii, napríklad, prekáža, že v novele chýba zmienka o jednotnom maďarskom národe. Podľa Németha vládna koalícia ustupuje nátlaku Európskej únie a o Maďarov v zahraničí sa vôbec nezaujíma. "Novelizovaný zákon menšinám nepomôže, skôr im uškodí," dodal Németh.
Rozprava o novele krajanského zákona pokračovala v maďarskom Národnom zhromaždení včera večer. Parlament by mal novelu schváliť 23. júna ešte pred letnými prázdninami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 05:29