StoryEditor

Pohreb v znamení odporu voči Sýrii

16.02.2005, 23:00
Pohreb v znamení odporu voči Sýrii

V Bejrúte včera pochovali libanonského expremiéra Rafíka Harírího, ktorý zahynul v pondelok pri bombovom atentáte.
Telesné pozostatky Harírího vyniesli jeho synovia z rodinného sídla a vložili do sanitky, ktorá ich previezla do tri kilometre vzdialenej mešity Muhammada Al-Amína na Námestí mučeníkov v libanonskom hlavnom meste. Za rakvou zavraždeného politika kráčali rodinní príslušníci a státisíce Libanončanov, ktorí prevolávali protisýrske heslá: Preč so Sýriou, Nechceme Sýriu alebo Sýria je zdrojom terorizmu. "Rodina kategoricky odmietla" návrh libanonského režimu, že zosnulému zorganizujú štátny pohreb, uviedol jeden novinár blízky Harírího rodine, ktorá z organizácie pondelkového atentátu podozrieva Sýriu a libanonský prosýrsky režim.
Pohreb sa uskutočnil v ovzduší plnom napätia a libanonská vláda prijala opatrenia na udržanie verejného poriadku. Libanonská armáda je už od pondelka v stave najvyššej bojovej pohotovosti a v uliciach mesta hliadkujú patroly.
Opozičný predstaviteľ Walíd Džumblátt v utorok "odporučil" prosýrskemu prezidentovi Libanonu Emilovi Lahúdovi a predstaviteľom libanonského režimu, aby sa na pohrebe nezúčastnili, lebo "budú zasypaní vajcami a kameňmi". Opozícia obviňuje Sýriu a prosýrsky libanonský režim, že stoja za vraždou Harírího, ktorý vyzýval na odchod sýrskych vojsk z Libanonu. Sýria okupuje krajinu od občianskej vojny v 70. -- 80. rokoch.
Americkí predstavitelia neobvinili priamo Sýriu z účasti na atentáte, dali však najavo, že niet pochybností, kto za týmto činom stojí, a uviedli, že zvažujú uvalenie nových sankcií na Sýriu za to, že nerešpektovala rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN č. 1559, ktorá požaduje odchod všetkých cudzích jednotiek z Libanonu. USA tiež povolali svoju veľvyslankyňu v Damasku na "súrne konzultácie" do Washingtonu.
Európska únia včera vyzvala na "slobodné a spravodlivé" parlamentné voľby v Libanone, ktoré budú pod suverénnou kontrolou libanonských úradov. Libanonské parlamentné voľby by sa mali uskutočniť v máji tohto roku a krajinu stále okupujú sýrske jednotky, ktoré tam sú od libanonskej občianskej vojny a predstavujú nástroj Damasku na zasahovanie do libanonských vnútorných vecí.
"Násilie nemá v demokracii miesto a nesmie mu byť dovolené robiť jej obštrukcie," zdôraznila komisárka EÚ pre zahraničné vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:16