StoryEditor

Turek uniesol lietadlo sám

05.10.2006, 00:00

Muž, ktorý v utorok uniesol turecké lietadlo, bol sám a neozbrojený. Boeing, ktorý letel z albánskej Tirany do Istambulu, musel zmeniť smer letu. Taliansky minister vnútra Giuliano Amato potvrdil, že nikto z cestujúcich a posádky nebol zranený. "Mimoriadne na celej záležitosti je, že tento únos spáchal jediný muž, a to celkom neozbrojený," dodal Amato.
Únosca, dvadsaťosemročný turecký občan Hakan Ekinci, chcel získať v Taliansku politický azyl. Posádke lietadla zrejme hrozil vyhodením stroja do vzduchu, ak nezmenia kurz a nepristanú v Taliansku. Po pristátí lietadla v meste Brindisi sa však okamžite vzdal.
Vyšetrovanie potvrdilo správy, že Ekinci prišiel do Albánska už v máji. Žiadal v krajine o azyl. Odôvodnil to tým, že v Turecku ho považujú za zbeha, pretože ako katolík odmietol slúžiť v moslimskej armáde. Albánska strana mu však nevyhovela a lietadlom, ktoré uniesol, sa mal vrátiť späť do Turecka.
Podľa pôvodných informácií boli únoscovia dvaja. Talianska polícia všetkých cestujúcich dôkladne skontrolovala a vylúčila, že by mal Ekinci komplica. Takisto sa nepotvrdili správy o tom, že uniesol lietadlo na protest proti návšteve pápeža Benedikta XVI. v Turecku. Vatikán oznámil, že táto udalosť nemá na pripravovanú návštevu žiaden vplyv.
Taliansky minister vnútra tiež spresnil, že únosca poznal podrobne zmysel kódov, ktoré posádka počas únosu odoslala riadiacim vežiam. Odhalila sa tak "krehkosť" bezpečnostného systému tureckého letového poriadku.
Turecká strana potvrdila, že Ekinci si odpykal v roku 2003 krátky trest a údajne sa niekoľkokrát pokúsil o samovraždu. Ak ho Taliani vydajú naspäť domov, čaká ho najmenej desať rokov väzenia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:58