YouTube.com/SasanaProductions
StoryEditor

Franczúzska fanatička priviedla k Islamskému štátu 200 žien. Súd ju čaká v Sýrii

07.01.2018, 14:52
Emilie Königová sa vydala do sýrskeho Aleppa v roku 2012. V tom čase už bola zapálená salafistka aktívna na internete a prehovárala k rovnakému kroku ďalšie mladé ženy.

Náborárka džihádistov Emilie Königová, ktorá mala pre takzvaný Islamský štát získať na dve stovky svojich krajaniek, bol zatknutá v sýrskom Kudistane. A práve tam bude súdená. Francúzsko totiž odmietlo jej žiadosť o vydanie.

Zločinný kalifát Islamský štát už síce v Sýrii a Iraku prakticky zanikol, jeho bojovníci ale neprestávajú zamestnávať európsku spravodlivosť. Zvlášť aktuálna je táto téma pre Francúzsko, z ktorej odišlo od roku 2014 do Sýrie alebo Iraku 1700 prevažne mladých ľudí. Časť z nich zahynula, niektorí sa vrátili. Ďalší pokračujú v boji alebo sa presunuli do Jemenu či Afganistanu. Sú medzi nimi aj ženy.

Práve k osudu zatknutých džihádistek, z ktorých niektoré by sa rady vrátili do Francúzska, sa vo štvrtok vyslovil vládny hovorca Benjamin Griveaux. Ženy, ktoré zatkli kurdské sily v Sýrii, vraj môžu byť súdené v sýrskom Kurdistane, ak tamojšia justícia "dokáže zabezpečiť spravodlivý proces a rešpektovať právo na obhajobu".

"Bez ohľadu na trestné činy, ktoré boli spáchané, a to aj tie najodpornejšie, je nevyhnutné, aby bola zaistená ochrana pre francúzskych štátnych príslušníkov v zahraničí," citoval hovorcu denník Le Monde.

Dvesto žien

Vláda tak reagovala na prípad najhľadanejšej francúzskej džihádistky Emilie Königová, ktorá mala pre takzvaný Islamský štát získať dve stovky svojich krajaniek. Königovú ale vlani v decembri zadržali kurdskí bojovníci a 33-ročná žena je teraz so svojimi tromi deťmi držaná v jednom z utečeneckých táborov. Prostredníctvom advokáta požiadala francúzske úrady o repatriáciu a súd vo svojej rodnej krajine. To ale štát odmietol.

Rodáčka z ateistickej rodiny v bretónskom Loriente prežila podľa svojej matky vlani v júli bombardovanie domu v sýrskom Azaze, z ktorého vyviazla s popáleninami.

Od tej doby sa vraj chce vrátiť a svoju rodinu, priateľov i krajinu žiada o odpustenie. Jej otec, ktorý odišiel od manželky, keď mala dcéra dva roky, stanovisko vlády podporuje: "Urobila to, čo chcela, teraz už je neskoro. Je v Sýrii? Nech tam zostane," povedal denníku Ouest France.

Königová sa vydala do sýrskeho Aleppa v roku 2012. V tom čase už bola zapálená salafistka aktívna na internete a prehovárala k rovnakému kroku ďalšie mladé ženy. Tridsiatnička, podľa svojich pedagógov psychicky krehká, sa vyučila za predavačku, potom načas prepadla drogám a vydala sa za Francúza alžírskeho pôvodu. Ten bol vlani odsúdený na päťročné väzenie za obchodovanie s drogami.

Königová konvertovala v 17 rokoch na islam, začala používať krstné meno Samra, naučila sa arabsky a v roku 2010 sa začala v uliciach Loriente objavovať v nikábe a dochádzať do mešity.

Hľadala džihádistickú lásku

V roku 2012 sa s ňou stretla dokumentaristka Agnes de Féová v rámci pripravovaného filmu o radikálnych islamistkách. Königová jej okrem iného rozprávala o svojom zármutku zo smrti Usámu bin Ládina a láske k zbraniam.

Po úteku do Sýrie sa vydala za jedného z francúzskych bojovníkov IS, ktorému porodila syna. Islamista neskôr padol v boji a Königová sa vydala znovu, teraz vychováva ročné dvojčatá. V Sýrii sa vypracovala na vplyvnú propagandistku džihádistov a objavila sa aj v niekoľkých videách.

Podľa sociológa Raphaëla Liogiera Königová predovšetkým hľadala "veľkú džihádistickú lásku". "Zapísala sa na salafistické weby preto, aby našla muža," povedal bádateľ časopisu Paris Match. Mladá žena je podľa neho radikálnejšia než všetky ostatné islamistky, s ktorými sa počas výskumu stretol.

"Mala skôr profil muža džihádistov. Nebola ideologická, ale túžila po pomste. Postavy džihádistov rešpektovala a prijímala viac než texty, heroická estetika prevyšovala ideológiu," opísal ju Liogier.

01 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 02 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 05 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 15:07