StoryEditor

Najmladší štát Európy si znovu zvolil socialistov

12.09.2006, 00:00

Čiernej Hore bude aj ďalšie štyri roky vládnuť premiér Milo Djukanovič a jeho socialisti. V prvých voľbách od získania samostatnosti od Srbska sa väčšina voličov rozhodla podporiť práve strojcu čiernohorskej nezávislosti. Čierna Hora tak naberá jasný kurz smerom do Európskej únie.

Znovu Djukanovič
Oficiálne výsledky volieb sa očakávajú až v priebehu týždňa, no Djukanovič už včera vyhlásil, že jeho proeurópska koalícia získala absolútnu väčšinu poslaneckých mandátov v 81-člennom parlamente. "S istotou môžem povedať, že budeme mať 42 kresiel a bojujeme o 43. mandát. Toto je víťazstvo európskej politiky v Čiernej Hore," zdôraznil premiér po zverejnení prvých odhadov. Djukanovič vládne republike ako prezident či premiér už 15 rokov.
Absolútnu väčšinu pre ľavicovú vládnu koalíciu predpokladajú aj nezávislé odhady. Podľa mimovládneho Centra pre demokratickú transformáciu koalíciu Demokratickej strany socialistov premiéra Mila Djukanoviča a Sociálnodemokratickej strany podporilo 49,69 percenta voličov, čo by jej malo priniesť 41 poslaneckých mandátov.
Opozičné strany zaznamenali prepad, na druhom mieste skončila Srbská listina so ziskom 12 kresiel a podporou viac ako 15 percent voličov. K srbskej národnosti sa hlási tretina obyvateľov Čiernej Hory. Opozičné strany sa v kampani sústreďovali na stav ekonomiky a na obviňovanie Djukanoviča z korupcie a nepotizmu, ale žiadny z oponentov nesľuboval ani pre prípad víťazstva, že by sa zriekol nezávislosti.

Smer EÚ
Jadranská republika zažíva po oslobodení od politickej príťaže dlhoročného spolužitia so Srbskom
turistický a realitný boom v očakávaní ďalšieho rozvoja. Rýchle prijatie Čiernej Hory do OSN a perspektíva prijatia do EÚ urobili pred voľbami z Djukanoviča jasného favorita. Jedným z hlavných cieľov staronovej vlády je vstúpiť čo najskôr do únie. V Čiernej Hore sa už platí eurom a rozvoj cestovného ruchu by mal pomôcť hospodárstvo krajiny dostať na úroveň, ktorú pri vstupe EÚ vyžaduje.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 14:24