StoryEditor

Američania Annanovi radili, ako si má zachrániť kožu

03.01.2005, 23:00
Generálny tajomník OSN Kofi Annan nový rok určite nevítal tak, ako by si predstavoval. Južnú Áziu zasiahla jedna z najväčších prírodných katastrof v histórii ľudstva a on sa stal terčom kritiky, že kvôli nej neprerušil dovolenku. Jeho úrad navyše stále ohrozujú škandály súvisiace s programom OSN Ropa za potraviny a nekonečné roztržky so Spojenými štátmi.

Práve s americkými expertmi sa začiatkom decembra na dôkladne utajovanom stretnutí radil o tom, ako si má zachrániť kožu, napísal včera denník New York Times. Denník citoval účastníka stretnutia, ktorý ho označil ako "misiu zachrániť Kofiho a zároveň zachrániť aj OSN" po dvoch rokoch lapsusov, ktoré zatienili úspechy prvého Annanovho funkčného obdobia. Ide predovšetkým o obvinenia z korupcie v irackom programe Ropa za potraviny, škandál modrých heliem v Kongu, ktoré organizovali prostitúciu a znásilňovali, spory s USA a v neposlednom rade aj neustále konflikty medzi odbormi a manažmentom svetovej organizácie. Podľa Timesov sa stretnutie odohralo v newyorskom byte bývalého amerického veľvyslanca pri OSN Richarda Holbrooka.

Zmeny v Annanovom tíme
Americkí experti začali tým, že Annan by mal v prvom rade osviežiť najvyšší manažment organizácie. Už včera sa pritom mohlo oznámiť meno nového šéfa Annanovho štábu - predtým rešpektovaného administrátora Programu OSN pre rozvoj Marka Mallocha Browna. Na odchode by mal byť jeden z najbližších poradcov generálneho tajomníka Kieran Prendergast a voľné sú tiež miesta po Catherine Bertiniovej, šéfke manažmentu úradu tajomníka, a kontrolóra organizácie Jeana-Pierra Halbwachsa.
Podľa informácií novín mal Annan celý čas počúvať "bez slov a nepokúšal sa ani obhajovať". Medzi prítomnými boli okrem Holbrooka bývalí poradcovia generálneho tajomníka John Ruggie, Robert Orr, Nader Mousavizadeh, bývalý prezident americkej Rady pre zahraničné vzťahy Leslie Gelb, prezident washingtonskej nadácie OSN Timothy Wirth a jej viceprezidentka Kathy Bushkinová. Ako uviedol Holbrooke, míting chceli udržať v tajnosti, keďže nemali v úmysle vytvárať dojem, ako USA diktujú, čo má generálny tajomník urobiť. Stretnutie potvrdil aj samotný Annan.
Jednou z pirorít bolo tiež zistiť, či Biely dom podporí stanovisko niektorých kongresmanov, ktorí volajú po Kofiho rezignácii. Annan sa tiež po tejto konzultácii stretol s budúcou šéfkou diplomacie USA Condoleezzou Riceovou. Výsledkom je, že Biely dom nezačne ťaženie proti Annanovi, rozhodujúce budú závery správy Paula Volckera vyšetrujúceho škandál irackej ropy.
Neustále spory s Washingtonom v skutočnosti súvisia najmä s Annanovým postupom v prípade irackej operácie. Desiatky krajín navyše stále nespolupracujú s výborom OSN monitorujúcim napĺňanie rezolúcií o boji proti teroristickej sieti Al-Kajdá a jej satelitom. Na Washington sa v otázke ľudských práv na najvyšších fórach neustále osopujú krajiny ako Kuba, Irán a svojho času aj diktátorský Irak a Líbya. Niet sa čo čudovať, že druhé funkčné obdobie vzťahy OSN a USA ochladli. Spojené štáty sú pritom jedným zo zakladajúcich štátov organizácie, jej najväčším prispievateľom aj hostiteľom.

Vrásky po ázijskej tragédii
Vrásky na Annanovej tvári pridáva aj ázijská tragédia. Terčom kritiky médií sa stalo jeho počínanie krátko po vypuknutí krízy. Generálny tajomník totiž po celé tri dni neprerušil dovolenku a radšej sa lyžoval v stredisku Jackson Hole vo Wyomingu. Otázke novinára sa počas nedávneho brífingu snažil vyhnúť, no nakoniec ho prinútili zareagovať. Annan odpovedal podráždene: "Žijeme vo svete, kde môžete pracovať odkiaľ chcete. Poznáte predsa svet, dnes už nemusíte byť niekde fyzicky prítomný, aby ste boli v kontakte so svetovými lídrami." Táto odpoveď však mnoho novinárov neuspokojila. "Mal sa okamžite vrátiť, mal sedieť za svojím pracovným stolom. Navyše mal okamžite odísť do postihnutej oblasti," povedala vo vysielaní CNN diplomatická korešpondentka francúzskeho denníka Le Monde Afsane Bassir Pourová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 12:12