StoryEditor

USA čelia obvineniu, že exportujú mučenie

20.03.2005, 23:00
Či je to bagdadská väznica Abú Ghrajb, trestanecká kolónia Guantánamo alebo afganské väzenia, Američania sú zo všetkých strán pod paľbou kritiky, že ich vojaci a agenti mučia väzňov. Riaditeľ CIA Porter Goss musel minulý týždeň vypovedať pred senátnym výborom pre ozbrojené zložky a Snemovňa reprezentantov aspoň symbolicky odsúdila prax, keď zadržaných "podozrivých teroristov" premiestňujú do krajín, ktoré sú známe tým, že väzňov mučia.

"Ak rozhodneme, že nie sú chránení na základe ženevskej konvencie, bude logické, keď niektorí vyhlásia, že ani amerických väzňov konvencia nechráni," citovala agentúra Reuters slová republikánskeho senátora Johna McCaina, ktorého počas vojny vo Vietname mučili v severovietnamskej väznici. Právne stanovisko ministerstva spravodlivosti z augusta 2002 definovalo mučenie veľmi špecificky a umožnilo tak využívať pri vypočúvaní mnoho násilných techník, zmenili ho až po vypuknutí škandálu v Abú Ghrajb. Ako však napísal New York Times, existoval aj iný dokument, ktorý dával CIA priamo právomoci pri tomto "mučivom vypočúvaní".
CIA v piatok pritom vydala vyhlásenie, že všetky aktivity CIA boli v tomto ohľade vždy v súlade so zákonom a k mučeniu nedochádzalo. Museli tak spresniť slová šéfa Gossa, ktorý to odmietol povedať o vypočúvaniach väzňov v období pred svojím nástupom do funkcie na jeseň minulého roka.

Mučenie v zahraničí
Demokrati tiež vyzývajú vládu, aby objasnila prax "exportovania" podozrivých do tretích krajín, kde ich podrobia výsluchu a mučia. Biely dom mal prax transferov uviesť do života po útokoch z 11. septembra. Americké úrady premiestnili najmenej 100 cudzincov do krajín ako Egypt, Saudská Arábia, Jordánsko či Pakistan, kde dochádza k porušovaniu ľudských práv a mučeniu. Kritici tvrdia, že USA tak iba nechávajú "špinavú prácu" na druhých. Washington sa bráni, že vlády spomínaných štátov ich vždy ubezpečia, že k mučeniu nedôjde.
Ako napísal Washington Post, aj európske úrady zvažujú, či CIA neporušila miestne zákony, keď unášala podozrivých teroristov z Európy a odviezla do krajín, kde mučia. Skúmajú to aj napriek tomu, že to zrejme bolo so súhlasom miestnych spravodajských služieb. Americká Snemovňa reprezentantov v symbolickom kroku takmer jednohlasne hlasovala proti využívaniu federálnych peňazí pri transfere zadržaných z jednej krajiny do druhej. Urobili tak pri schvaľovaní balíka vyše 80 miliárd dolárov na obnovu Iraku a Afganistanu. New York Times v tejto súvislosti spomenul prípad Mahera Arara, ktorý informoval o mučení počas mesiacov zadržiavania v zahraničí. Kanaďana Mahera, telekomunikačného inžiniera, zadržali na newyorskom letisku v septembri 2002 a potom ho previezli do Sýrie. Po roku ho prepustili a neobvinili zo žiadneho zločinu.

Guantánamo a Irak
Guantánamo ako trestaneckú kolóniu pre podozrivých teroristov zriadili v roku 2002, no takmer proti žiadnemu zatiaľ nevzniesli žiadne obvinenie. Aj vestník FBI však informoval, že Pentagón v campe používa "techniky mučenia". V tábore je momentálne 545 väzňov, nedávno prepustili 211 väzňov. Mnohých pošlú do domovských krajín, kde ich opäť uväznia. "Je jasné, že naša vláda nemá dôkazy, aby ich obvinila u nás. A keď pôjdu do zahraničia, ani tam na to nebudú mať dôkazy," povedal agentúre AP Michael Ratner, advokát zadržiavaných na Guantáname. USA ešte stále navyše úplne neobjasnili mučenia väzňov v Iraku a Afganistane. Ako informovala televízia MSNBC, v americkom zajatí tam už zahynulo 108 osôb.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 17:29