StoryEditor

Unesená Rakúšanka prehovorila

08.09.2006, 00:00

Prípad únosu a väznenia Natasche Kampuschovej šokoval celé Rakúsko. Prvýkrát od svojho úteku z osemročného väzenia prehovorila v utorok večer pre verejnoprávnu televíziu ORF. Na útek myslela často, no uvedomovala si, že neúspešný pokus by mohol znamenať jej smrť. O svojom živote chce možno napísať knihu, najprv plánuje zmaturovať.

Klaustrofobické stavy
Kampuschovej príbeh sa stretol s obrovským záujmom verejnosti a mladá žena sa stala stredobodom pozornosti. Psychológovia varujú, že Kampuschová potrebuje pokoj a ochranu. Najbližších desať dní sa nechce ukazovať na verejnosti. "Je ešte v prvej fáze: je slobodná, ale nevie, aké to je," opísal pocity Kampuschovej psychiater Max Friedrich.
Kampuschová prežila takmer polovicu života v malej miestnosti s vchodom veľkým 50 krát 50 centimetrov. V miestnosti prvé dni prežívala klaustrofobické stavy, búchala päsťami do stien. V jej väzení bolo navyše stále počuť neznesiteľný zvuk ventilátora.

Dramatický útek
V televíznom rozhovore urobila na komentátorov dobrý dojem. Pôsobila ako inteligentná, sebaistá mladá žena. Priklopil jej dával knihy a takisto noviny, takže Kampuschová prekvapila novinárov dokonalým prejavom a používaním množstva cudzích slov. Únosca jej na sviatky dokonca dával darčeky a Kampuschová ho prinútila, aby oslavovali spolu. Pre Priklopila musela robiť domáce práce a únosca ju po niekoľkých rokoch začal aj brať von, ale nikdy z nej nespustil oči. Po celý čas myslela na útek. Svojmu únoscovi aj prezradila, že mu chce utiecť, "pretože tak už nemôže žiť".
Útek sa jej podaril náhodou, no nebol bez problémov. Keď Priklopilovi ušla cez záhradu jeho domu, musela preskočiť niekoľko plotov, kým konečne našla niekoho, kto privolal pomoc. Do budúcnosti má jasné plány. Chce zmaturovať a potom študovať. O svojom príbehu možno napíše aj knihu, lebo nechce, aby si o jej živote niekto iný vymýšľal. Jej vzťah s Priklopilom rozoberať nemieni. Podľa predbežných záverov vyšetrovania ju únosca nezneužíval.

Únos Natasche Kampuschovej
Nataschu Kampuschovú uniesol ako desaťročnú informatik Wolfgang Priklopil. Držal ju zatvorenú vo svojom dome v Strasshofe pri Viedni v malej miestnosti vysokej 1,6 metra, ktorej vchod pri svojom odchode vždy zavrel ťažkou kovovou skriňou. Kampuschová od neho utiekla 23. augusta, keď v garáži pri dome vysávala sedačky v aute a Priklopilovi niekto zavolal na mobil. Psychicky labilný únosca sa vtedy otočil a odišiel niekoľko krokov od Kampuschovej. Osemnásťročné dievča využilo príležitosť a cez záhradu ušlo k susedom. Keď sa po Priklopilovi začalo pátranie, ešte v ten istý deň spáchal samovraždu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 18:44