StoryEditor

Poľský minister opúšťa upadajúcu vládnu stranu

07.02.2005, 23:00
Kľúčová osobnosť vlády poľského premiéra Mareka Belku, vicepremiér a minister hospodárstva Jerzy Hausner včera vo vysielaní rádia TOK FM šokoval, keď oznámil, že už viac nie je členom vládneho Zväzu demokratickej ľavice (SLD). Okamžite sa z jeho domovskej strany objavili výzvy, aby sa vzdal aj svojho mieste v kabinete.

Kľúčová osobnosť vlády poľského premiéra Mareka Belku, vicepremiér a minister hospodárstva Jerzy Hausner včera vo vysielaní rádia TOK FM šokoval, keď oznámil, že už viac nie je členom vládneho Zväzu demokratickej ľavice (SLD). Okamžite sa z jeho domovskej strany objavili výzvy, aby sa vzdal aj svojho mieste v kabinete. Hausner je pritom vo vláde kľúčovým nositeľom reforiem. Minister sa dokonca vyjadril, že zrejme založí pred jesennými parlamentnými voľbami aj novu stredo-ľavú formáciu. Hausner aj premiér Belka pritom už viackrát vyjadrili nespokojnosť s konaním vedenia SLD najmä v súvislosti so sériou škandálov od paktovania s mafiou, korupcie až po zatajovanie spolupráce s komunistickou tajnou službou. "Moje cesty a cesty SLD sa už dlhšie rozdeľujú a nakoniec sa úplne rozdelili. Už nie som viac členom SLD," povedal Hausner.
Okamžite sa však ozvali hlasy volajúce po jeho rezignácii. Podpredsedníčka strany Katarzyna Piekarska pre agentúru PAP označila Hausnerov krok ako "dezerciu" a dodala, že tento krok by malo nasledovať odstúpenie. "Hausner naznačil, že by chcel založiť novú stranu, tak nikto nevie, či bude mať čas na svoju prácu člena kabinetu," vyhlásila Piekarska, ktorá sa v rámci SLD považuje za starú garnitúru. Je kľúčovým spojencom bývalého maršalka Sejmu a predsedu strany Józefa Oleksyho, ktorého poznačili aféry spojené s komunistickou minulosťou. Oleksy na Hausnerov krok reagoval podobne ako Piekarska a dodal, že "Hausner vďačí za kariéru práve SLD".

Strojca reforiem
Špekulácie o prípadnom Hausnerovom odchode pritom určite nenahrajú poľskej ekonomike. Belkovi sa podarilo v raste HDP predstihnúť západnú Európu a škrty v štátnom rozpočte pomáhajú v naštartovaní ekonomiky, za čo sa v mnohom vďačí práve Hausnerovi. Klesala aj miera nezamestnanosti, inflácia sa spomalila a ustálila. Hausnerov plán má v najbližších troch rokoch ušetriť 16 miliárd zlotých, celkovo by však mal jeho zákon spolu s redukciou v štátnej administratíve vygenerovať až 30 miliárd, čo sú asi štyri percentá poľského HDP. Na druhej strane sa mu len ťažko bojuje so starým establishmentom v SLD, ktoré stále bráni takému znižovaniu deficitu, s ktorým by Varšava spĺňala kritériá na vstup do eurozóny.

Nová strana?
Odchod z SLD a z vlády pritom vôbec nie sú spojené nádoby, a preto je skôr pravdepodobné, že miesto vo vláde mu zostane. K novému stredoľavému bloku by sa totiž mohli pripojiť aj prezident Aleksander Kwašniewski, premiér Belka i niektorí odídenci z SLD, ktorí si založili Sociálnu demokraciu Poľska (SdPL), špekuluje Gazeta Wyborcza. "Je to kabinet Mareka Belku, on rozhoduje," povedal denníku Tomasz Nalecz (SdPL), o ktorom sa tiež diskutuje ako o členovi novej strany. Dodal, že sa "čuduje ako mohol Hausner v zväze vydržať tak dlho". Išlo by o proreformnú strany liberálnej ľavice, podporujúcu agendu únie, konštatovala agentúra Reuters. "Všetky prieskumy ukazujú, že priestor na novú stranu existuje, najmä pre ľudí, ktorí zatiaľ nevidia dôvod voliť," povedal pre Rzeczpospolitu Kwašniewskeho poradca Waldemar Dubaniowski.
A zrejme pôjde aj o poslednú šancu reformistov súčasnej ľavice, ako sa zachrániť, SLD sa totiž stále pohybuje na hranici iba desiatich percent. V mnohých škandáloch strany však ešte nepadlo posledné slovo, čo naznačuje, že pre ľavicu to bude viac ako náročný volebný rok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 01:55