09.01.2005, 23:00

Najmenej 14 ľudí zahynulo pri prudkých búrkach, ktoré sa počas víkendu prehnali cez Britské ostrovy a severnú Európu. Búrlivá níž sa následne presúvala cez severné Poľsko do Pobaltia, kde spôsobovala ďalšie škody a vynútila si niekoľko evakuácií. (ČTK)
V Iraku zahynulo deväť vojakov, z toho osem Ukrajincov a jeden Kazach. Vojaci zomreli pri pokuse detonovať výbušniny v provincii Wasit, informovala poľská tlačová agentúra PAP. Údajne došlo k únosu jedného alebo dvoch Juhokórejčanov. (TASR)
Štrnásť civilistov zahynulo a päť ďalších osôb utrpelo v noci na včera zranenia pri leteckom útoku Američanov na severe Iraku. (TASR)
Pri sobotňajšej havárii americkej atómovej ponorky San Francisco v Tichom oceáne zahynul jeden námorník zo 137-člennej posádky, 23 bolo zranených. Reaktor ponorky a jej vonkajší plášť zostal nepoškodený. (Reuters)
Najväčšia sopka Európy Etna na Sicílii začala po vyše ročnom relatívnom pokoji opäť chrliť plamene a popol. (ČTK)
Niekoľko tisíc ľudí museli evakuovať v noci na sobotu v americkom štáte Južná Karolína, kde v piatok po zrážke dvoch vlakov začal do ovzdušia unikať zápalný chlór. Železničné nešťastie si vyžiadalo deväť obetí. (ČTK)
Počet obetí piatkového železničného nešťastia na severe Talianska sa zvýšil na 16 po tom, ako v sobotu záchranné čaty našli tri ďalšie mŕtve telá. (TASR)
Pápež Ján Pavol II. opakovane odsúdil americké ekonomické embargo proti komunistickej Kube, zdôrazniac, že tento ostrovný štát potrebuje riadne podmienky pre svoj rozvoj. (TASR)
USA chcú zmenu na poste šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, no zatiaľ nenašli vhodného protikandidáta, ktorý by ohrozil pozíciu Mohameda El Baradeia, napísala agentúra AP. (TASR)
Minulý rok zahynulo pri výkone povolania najmenej 53 novinárov a 15 spolupracovníkov médií. Uviedla to vo výročnej štatistike novinárska organizácia Reportéri bez hraníc. (TASR)
Situácia na juhu Srbska, obývaného prevažne Albáncami, sa po úmrtí 16-ročného Albánca, ktorého zastrelili srbskí pohraničníci, včera opäť vyostrila. (TASR)
Juhoírsky Cork sa v sobotu oficiálne stal Európskou metropolou kultúry. (ČTK)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 05:45