StoryEditor

Londýn impulzom v zabudnutom boji proti teroru

13.07.2005, 00:00
Minulotýždňové teroristické útoky na Londýn rozhýbali európskych politikov. Začali oprašovať niektoré staršie návrhy na efektívnejší boj proti terorizmu. A vyzývajú na implementáciu tých opatrení, na ktorých sa dohodli minulý rok potom, čo ich vystrašili atentáty v Madride.

Minulotýždňové teroristické útoky na Londýn rozhýbali európskych politikov. Začali oprašovať niektoré staršie návrhy na efektívnejší boj proti terorizmu. A vyzývajú na implementáciu tých opatrení, na ktorých sa dohodli minulý rok potom, čo ich vystrašili atentáty v Madride.

Frattiniho oprášený plán
Európsky komisár pre spravodlivosť a vnútro Franco Frattini má už dnes na zasadaní kolégia predložiť návrh na vytvorenie siete na výmenu informácií medzi bezpečnostnými silami. Tú obmedzuje najmä byrokracia. Európske spravodajské služby a polícia by si mohli voľne vymieňať údaje o podozrivých teroristoch a lepšie monitorovať organizácie financujúce militantné skupiny. Frattini apeloval na krajiny únie, aby sa v boji proti terorizmu "zbavili obáv o národnú suverenitu". "Dnes to všetko funguje na základe bilaterálnych vzťahov. Ak sú vzťahy dobré, môže to fungovať. Aj vtedy má každý štát nie jeden, ale viacero kontaktov: tajné služby, jeden alebo viac policajných zborov, vyšetrovacie orgány. Dúfame, že v budúcnosti bude existovať jediný kontaktný bod pre každú krajinu," vysvetlil Frattini. V každej krajine by chcel mať jeden koordinačný orgán, ktorý by postupoval informácie od domácich bezpečnostných síl kolegom vo zvyšku Európy. Národný protiteroristický prokurátor by mal zasa koordinovať vyšetrovania, ktoré sú teraz v rukách rôznych regionálnych autorít.

Kontroverzné uchovávanie dát
Zahanbiť sa nechce dať ani Británia, ktorá v súčasnosti predsedá v únii. Dnes má britský minister vnútra Charles Clarke na mimoriadnom zasadaní prezentovať plán účinnejšieho boja proti teroru, vrátane kontroverzného návrhu o uchovávaní záznamov a prístupe k telefónnym hovorom, textovým správam a e-mailom. Šéf britskej diplomacie Jack Straw včera pred poslancami Európskeho parlamentu vyhlásil, že Londýn chce takýto predpis čo najskôr. Aj preto Británia chce, aby sa vlády dohodli medzi sebou, čím by obišli Európsku komisiu a Európsky parlament. Londýn sa obáva, že obe inštitúcie by spomalili rozhodovací proces. Faktom je, že v prípade takých kontroverzných opatrení by to mohlo trvať aj niekoľko rokov. "Telekomunikačné záznamy, či už telefónne alebo e-mailové, ktoré nám povedia odkiaľ, kam a kedy sa uskutočnili hovory, sú veľmi dôležité pre tajné služby... Nehovorím o obsahu hovorov, ale o fakte, že sa taký hovor uskutočnil," vysvetlil Clarke.

Ako dlho viesť záznamy?
Problematickým bodom je aj dohoda, na aký dlhý čas by sa záznamy mali uchovávať. Nariadenie, ktoré presadzuje Británia a Francúzsko, navrhuje ich uchovávanie minimálne na 12 mesiacov až maximálne tri roky. Kritici britského návrhu argumentujú tým, že pri uchovávaní záznamov telekomunikačnými firmami dlhší čas by bezpečnostným zložkám trvalo 50 rokov, kým by sa im podarilo nájsť jediný telefonát. Labouristický europoslanec Claude Morae, člen výboru pre občianske slobody, zdôrazňoval najmä finančnú náročnosť takého nariadenia pre firmy. "Pre stredne veľkého internetového providera alebo telefónneho operátora by to mohla mať až likvidačné následky," povedal Morae. Podľa parlamentného výboru by systém na uchovávanie mohol každú veľkú firmu stáť až 120-tisíc libier a ročná prevádzka systému ďalších 16 miliónov libier. Vládnu pochybnosti aj o jeho efektívnosti, keďže teroristi môžu na spojenie využiť aj mimoeurópskych operátorov či providerov. Podobný názor má aj komisia. "Britániou presadzovaný návrh je nerealistický," povedal Fabio Colasanti, generálny riaditeľ divízie pre informačnú spoločnosť a médiá pre agentúru Reuters. Komisia odporúča uchovávanie e-mailov na lehotu šiestich mesiacov a hovorov na rok.
V súčasnosti sú pravidlá uchovávania takýchto záznamov rozdielne v každej krajine. Zvyčajne sú to tri mesiace. Britský návrh zohľadňuje najmä sťažnosti vyšetrovateľov, keď sa v niektorých prípadoch záznamy vymazali skôr ako o ne polícia požiadala. "Povedie to k veľkému množstvo falošných obvinení a nepotrebných vyšetrovaní osobnej komunikácie ľudí," argumentuje Simon Davies, riaditeľ lobistickej skupiny Privacy International.

Priority Európskej únie v boji proti terorizmu
- Uchovávanie dát: opatrenie, na základe ktorého by telekomunikačné firmy uchovávali dáta najmenej rok. Neuchovával by sa obsah hovorov, e-mailov či textových správ, ale len údaje o odosielateľovi, príjemcovi, čase, dĺžke a mieste spojenia.
- Nové opatrenia na ochranu dát: špecifický návrh na ochranu osobných údajov, ktorý bude v súlade s opatreniami na uchovávanie dát.
- Európska evidencia dôkazových materiálov: tá má umožniť polícii vyhľadávanie dôkazov.
- Opatrenia na zlepšenie spolupráce medzi políciou a tajnými službami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 00:19