02.02.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Hlavného podozrivého a potenciálneho korunného svedka v prípade vraždy srbského premiéra Zorana Djindjiča odovzdalo včera Grécko srbskej polícii na letisku v Aténach. Dejan Milenkovič, prezývaný Bugsy, môže podľa očakávaní vniesť svetlo do zdĺhavého procesu, ktorý sa začal na belehradskom súde v decembri 2003 len s piatimi z 13 podozrivých na lavici obžalovaných. (TASR)
Pentagón chce požiadať americký Kongres o obnovenie dotácií na výskum jadrovej bomby typu RNEP, ktoré vypustil z rozpočtu minulý rok. Minister obrany Donald Rumsfeld napísal v januári list ministrovi energetiky, v ktorom navrhol, aby vláda požiadala o financie na nasledujúce dva roky, ktoré by umožnili ukončiť výskum možného vývoja bomby RNEP (Robust Nuclear Earth Penetrator -- Robustný jadrový prierazník zeme). Bomba je schopná pri dopade zavŕtať sa hlboko do zeme a zdemolovať aj obrnené a hlboko vnorené ciele. (TASR)
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko možno dostane pozvanie na mimoriadny summit NATO, ktorý sa uskutoční v Bruseli 22. februára pri príležitosti návštevy amerického prezidenta Georgea W. Busha. Oznámili to včera nemenovaní diplomati aliancie. (TASR)
Pohľadnicu s podobizňou nacistického vodcu Adolfa Hitlera stiahli z dražby v Británii po tom, čo sa jedna zo židovských skupín sťažovala na necitlivosť takejto aukcie, informovala včera aukčná sieň, kde mala byť fotografia predaná. (TASR)
Pre trestný čin vraždy a neúmyselného zabitia nebude už v Holandsku platiť premlčacia lehota. Príslušný návrh zákona podporila včera v parlamente prevažná väčšina poslancov. Podľa doteraz platného zákona bola vražda v Holandsku premlčaná po 18 rokoch, smrť z nedbalosti po 15 rokoch. (TASR)
Kuba nepotrebuje Európsku úniu, vyhlásil kubánsky prezident Fidel Castro v reakcii na rozhodnutie 25 členských štátov EÚ o dočasnom zrušení sankcií uvalených na Kubu. "Krajiny Európskej únie nám chcú odpustiť. Aký zločin, aký hriech?," pýtal sa Castro. (TASR)
Nemecký prezident Horst Köhler včera popoludní v izraelskom parlamente (Knesete) vyhlásil, že sa v hanbe klania pred obeťami nacistického holokaustu a prisľúbil, že bude odhodlane bojovať proti všetkým prejavom antisemitizmu. (TASR)
Štábny poddôstojník, 27-ročný Javal Davis je štvrtým americkým vojakom, ktorý priznal škandalózne správanie vo väznici Abú Ghraib neďaleko Bagdadu. Vojenský policajt vyhlásil včera pred vojenským súdom na základni Fort Hood v štáte Texas, že sa cíti vinný z poškodzovania zdravia, krivej výpovede a zo zanedbania svojich povinností. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 18:55