StoryEditor

Tvrdohlaví turisti nerušia dovolenky

30.12.2004, 23:00

Skupinky tvrdohlavých turistov bez ohľadu na prírodnú katastrofu, ktorá v nedeľu šokovala juhovýchodnú Áziu, mieria do thajských letovísk. "Šialenca", ktorý vystupuje z takmer prázdnych pristávajúcich lietadiel v Phukete nechápavo sledujú stovky tých čo prežili, ktorí často s celoživotnými psychickými následkami horúčkovito utekajú z oblasti postihnutých tsunami. "Naši priatelia si myslia, že sme blázni," hovorí anglický inžinier z Manchestru Paul Cunliffe, ktorý v priebehu krátkeho letu z malajzijskej metropoly Kuala Lumpuru do zdevastovaného Phuketu popíja džin s tonikom. "Milujeme to miesto, a tak sme si hovorili, že to riziko postúpime," dodáva. S ďalšími dvoma kamarátmi si rezervovali izby v hoteli, ktorý unikol vážnejším škodám. Hotelový personál im vraj sľúbil, že si užijú "perfektnú dovolenku".
Iba v Thajsku pritom živel zabil vyše 1 800 ľudí a na miestach, kde sa predtým turisti opaľovali, dnes hnijú telá obetí. V celom postihnutom regióne počet mŕtvych už presiahol 80 000.
"Rusi nič neodriekajú," poznamenal taxikár Apichart z Phuketu a spomína, ako v stredu viezol štyroch ruských turistov do ich hotela. "Majú vo svojej krajine toľko problémov, že sa nestarajú o nejaké tsunami," mudruje.
V odletovej hale na malom letisku v Phukete sú popolníky prepchaté ohorkami cigariet vystresovaných cudzincov, z ktorých si každý odváža traumatický príbeh a v príletovej hale sa na vozíkoch na batožiny netradične kopia oranžové nosidlá a balíčky s pomocou Červeného kríža z Fínska. Avšak život a obchody idú ďalej, a tak pilot thajských aerolínií pred pristátím oznamuje svojím menej ako 30 pasažierom: "V Phukete je oblačno, inak pekné počasie."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 09:40