StoryEditor

Gott kandidatúru odmieta, ľudia nie

10.02.2003, 23:00

Minulý týždeň české aj zahraničné médiá zaujala iniciatíva za zvolenie Karla Gotta za českého prezidenta. Aleš Brichta aj Lou Fanánek Hagen sa dušovali, že nejde o žiadnu recesiu a Gotta považujú za ideálneho kandidáta, nápis Gott mit uns (v nemčine Boh s nami) na ich chrbtoch, ako aj ich doterajšia hudobná tvorba nasvedčujú, že až také vážne to nebolo. Analytici tvrdia, že svojou iniciatívou možno pomôžu zastrašiť politikov natoľko, že prezidenta zvolia v treťom kole v parlamente, na druhej strane sa im možno podarilo vypustiť džina, ktorého už do fľaše len tak nenatlačia. Ako sa ukazuje, prezidentský potenciál ľudí z kultúry je v prípade priamej voľby veľký, mení sa len ich charakter. Zatiaľ čo u Václava Havla hrala jeho dramatická tvorba iba vedľajšiu úlohu a podstatná bola politická angažovanosť, pri kandidátoch ľudovej voľby je hlavnou prednosťou byť stále na očiach. V prípade Gotta to znamená štyridsať rokov. Viac než 20-násobný Zlatý slávik svoju prípadnú kandidatúru vo štvrtok ešte zvažoval a dúfal, že sa politici konečne dohodnú a zbavia ho dilemy, v piatok už povedal, že sa o úrad prezidenta určite nechce uchádzať. Pri tejto stálosti názorov sa situácia môže ešte niekoľkokrát zmeniť a prezidentský chrobák sa cez Gottovu hlavu môže prevŕtať aj o päť či desať rokov.

20030211_top_2_v_Gott+Dolly_06.jpg ()

Gott by sa v prípade kandidatúry musel poobzerať aj po prvej dáme. Snímka archív.

Reprezentatívny Čech
Už dnes je Karel Gott nepriamo spojený s takým významným ocenením ako je Nobelova cena mieru. V roku 1965 ju totiž získal Detský výbor UNICEF, ktorý o vyše tri desaťročia vybral speváka ako reprezentatívneho Čecha do svojho nového kalendára. Zisk z neho slúžil ako pomocný program pre detské obete vojny v Sierra Leone. Gott s vianočnou hviezdou v rukách sa tak ocitol medzi pätnástimi európskymi osobnosťami, ktoré sú charakteristické pre svoju krajinu. Napríklad Dánsko reprezentoval cyklista Bo Hamburger a Švajčiarsko spevák, textár a tanečník DJ BoBo. Na výber Karla Gotta mala vplyv nemecká agentúra, veď práve v tejto krajine počas svojej doterajšej kariéry vydal osemdesiat platní, čo je o dvadsať viac než doma. Medzi jeho pôvodnými hitmi môžeme nájsť nielen Zvonky štěstí, Lady Carneval či Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, ale aj piesne ako Eine Liebe ist viele Tränten wert či Das Mädchen aus Athen. Práve dobrú znalosť v nemeckom prostredí považujú priaznivci Karla Gotta za jeho veľkú výhodu, netreba pritom zabúdať, že spevák je známy aj v Rusku a ďalších krajinách.
Ako kuriozita sa v súvislosti s jeho osobou často uvádza, že je elektromontér vyučený v ČKD. Robotnícky pôvod a nízka vzdelanostná úroveň boli konkurenčnou výhodu v minulom režime, Gott v skutočnosti po učňovke ešte vyštudoval operný spev na Štátnom konzervatóriu v Prahe a neskôr ďalej súkromne študoval u profesora Konstantina Karenina. Okrem spevu sa tento romantický tenorista vo voľnom čase zaoberá aj maľovaním, a práve nemeckí fanúšikovia často vyhlasovali, že boli za gýčovité obrazy s jeho podpisom ochotní zaplatiť desiatky tisíc mariek. V prípade prezidentskej kariéry by ich cena ešte vzrástla.
Oči sněhem zaváté
Malému percentu populácie a potenciálnych voličov prekáža Gottovo účinkovanie v totalitnom režime, známe sú najmä slová Gustáva Husáka z listu, ktorý mu poslal po jeho emigrácii: "Karle, vraťte se, my se na Vás nezlobíme. Vy pomůžete nám, my pomůžeme Vám..." Ak sa niekto nádejá, že by bol práve dnešný Karel Gott ideálnym človekom na naplnenie Havlovej predstavy nepolitickej politiky v praxi, asi nepozná jeho pozoruhodné názory. Spevákovým politickým názorom môže na Slovensku konkurovať azda iba Jožo Ráž, ako o politicky pasívnom a amorfnom človeku sa o ňom určite nedá uvažovať. V knihe Jak to vidí Gott pred desiatimi rokmi vyjadril svoje stanovisko jasne: "Aj zahraniční pozorovatelia si všímajú, že na počet obyvateľov je tu príliš mnoho politikov. Jednoducho priveľa náčelníkov, málo Indiánov." Takáto obraznosť by bola pre politickú scénu určite prínosom, "náčelník" so spevavým prejavom by ju obohatil aj ďalšími zaujímavosťami. Kritický je jeho postoj ku globalizácii (aj vďaka tomu by mohol prevziať štafetu po havlovských intelektuálnych stretnutiach), v pamätnom rozhovore pre Lidové noviny vlani odhalil aj svoje ďalšie názory. Beh sveta podľa neho riadia vysoké nadštátne kruhy, tzv. ilumináti alebo osvietenci, a tiež sväté rády a lóže až po mysticko-okultné organizácie. Gott varuje, že sa rútime do novej orwellovskej totality, kde budeme všetci ovládaní a kontrolovaní. Napriek naftalínovému zápachu majú podľa neho cirkvi stále veľký mocenský a politický potenciál. "Byť videný je možno dôležitejšie ako vidieť. Preto mnohé dalajlámove cesty od strechy sveta až po jeho diery, preto tie nekonečné pápežove misie, pri ktorých obdivuhodne, svojou, a azda aj Božou vôľou prekonáva slabosť danú vekom."
Gottovo účinkovanie po štyridsiatich rokoch kariéry opäť raz dostalo aspoň na pár dní politický rozmer. V čase, keď aj Slovensko začína hľadať novú hlavu štátu, je jeho prípad poučným, Čechov možno odradí od snov o priamej voľbe prezidenta, ktorá si vyžaduje nielen väčšie finančné prostriedky, ale predovšetkým väčšiu zrelosť voličov. Našu šancu zvoliť na čelo krajiny ďalšieho šoumena sme si poistili v ústave.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 02:29