StoryEditor

Britský portrétista Lucian Freud zanechal veľký majetok

01.05.2012, 00:00
Autor:
čtkčtk
Freud, ktorý zomrel vlani v júli vo veku 88 rokov, po sebe zanechal imanie vo výške 96 miliónov libier.

Britský portrétista Lucian Freud, ktorý zomrel vlani v júli vo veku 88 rokov, po sebe zanechal imanie vo výške 96 miliónov libier. Uviedol to britský nedeľník Mail on Sunday, podľa ktorého ide o najvyššiu sumu, akú kedy zanechal britský umelec.





Lucian Freud patrí k najvýznamnejším výtvarníkom britského a svetového výtvarného umenia 20. storočia. Vnuk psychoanalytika Sigmunda Freuda sa preslávil realistickými portrétmi, pričom portrét britskej kráľovnej Alžbety II. vzbudil v umeleckých kruhoch rozruch a tlač ho dokonca označila za "mimoriadne neuctivý".

Freudove diela sa v posledných etapách jeho tvorby predávali na aukciách za astronomické čiastky. Obraz plnoštíhlej modelky s názvom Benefits Supervisor Sleeping sa v roku 2008 vydražil za 33,6 milióna dolárov a stal sa najdrahšie predaným dielom žijúceho umelca. Podľa denníka umelec odkázal 2,5 milióna libier a dom svojmu asistentovi Davidovi Dawsonovi, ktorého zachytil aj vo svojom poslednom, nedokončenom diele.

Zostávajúca časť pozostalosti pripadne umelcovej právničke Diane Rawstron a jednej z umelcových dcér Rose Pearce. Obe ženy závet podľa denníka určuje správkyňami dedičstva a sú poverené naložiť s majetkom maliara v súlade s jeho želaniami. Freud, prezývaný Pustovník z Holland Parku, sa narodil v Berlíne v roku 1922, o 11 rokov neskôr utiekol s rodinou, ktorá bola židovského pôvodu, pred nacistami do Británie. Bol dvakrát ženatý a mal niekoľko detí.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 06:14