StoryEditor

New York sa presťahoval do Ostravy. Spolu s Iggy Popom

17.07.2010, 21:18
"Na Colours chodím už päť rokov, je to festival ušitý pre mňa," hovorí Mirka z Bratislavy a nechá sa pooblievať studenou vodou od kamarátov. Dobrá hudba a voda sú najväčšími "vychytávkami" 9. ročníka festivalu Colours of Ostrava.
Slnko tu neúnavne praží celé hodiny, najväčší nápor ľudí zažívajú koncerty,  cisterny s vodou a vzácne tiene.

Sold out! 
Festival vypredali už pred niekoľkými týždňami a rozmanití hudobní nadšenci si už od štvrtka užívajú  worldmusic, jazz,  hipp hop, ale aj divadlo, filmy a kostolnú scénu.
„Myslím si, že sa tu ľudom páči a organizačne všetko klape, koncerty začínajú načas,“  vysvetľuje spokojný hovorca festivalu Jiří Sedlák.
Šnúru zaujímavých koncertov v piatok zavŕšil francúzsky trúbkar Erik Truffaz, ktorý s geniálnym hlasovým mágom Sly Johnsonom  dostali dav do hudobného tranzu. Jazzové koncerty doslova valcujú festival.
 Na najväčších headlinerov sa však stále čaká. Podľa Sedláka sú už Cranberries, Brendan Perry aj Iggy Pop v Ostrave. Dav sa má načo tešiť.

Klimatizovaná Amerika
Ak túžite po americkom New Yorku, v Ostrave vám stačí pár metrov a ocitnete sa na novom krytom New York stage, ktorým sú návštevníci nadšení. „Je to skvelo urobené, celá scéna má krásny dizajn a vždy keď tam prídem, znie dobrá hudba,“ chváli Linda z Prahy. 
Súhlasí aj Sedlák, ktorý si myslí, že ľudia oceňujú okrem hudby a dizajnu, ktorý pripomína klub vo veľkom jablku aj klímu.  Stačí ak sa posadíte k stolu a na stene vás premietanie vtiahne do ulíc amerického New Yorku a zvuk do hudobného raja.

Ako hodinky... slnečné
 „Padla nám len jedna kapela, zo zdravotných dôvodov nevystúpila nemecká kapela Sorgente. Kvôli teplu museli záchranári ošetrovať  niekoľko zranení, pár menších tržných rán a pár ľudí omdlelo, no podľa Sedláka išlo o menšie štandardné zranenia.
Ostrava sa pripravuje aj na búrky, ktoré predpovedajú na večer a posledný deň festivalu meteorológovia. „Riešime aj to, či budeme počas búrky púšťať ľudí na tribúnu. Ale máme tu človeka, ktorý má na starosti koordináciu bezpečnosti, sledujeme predpovede počasia, malo by to byť v poriadku,“ informuje Sedlák.  Pred dvoma rokmi tu búrky zažili a okrem menšieho zdržania bolo všetko, ako má byť. 
Okrem rozmanitej hudby si ľudia môžu pozrieť divadlo, diskutovať, naučiť sa tancovať,  pozrieť si filmy či zájsť na kostolnú scénu. A užívať si farebnú a vypredanú Ostravu.
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. máj 2024 11:25