StoryEditor

Rotterdam chce naše filmy, ale žiadne nemáme

27.01.2011, 23:00

"Každý rok netrpezlivo očakávam nejaký zaujímavý a silný autorský debut, ktorý by sme mohli prihlásiť do súťaže Tiger Award," odkazuje priamo z prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v Rotterdame Ľudmila Cviková. Slovenka, ktorá tam už roky pôsobí ako programová kurátorka. Vlani sa pýšila slovenskými filmami Hranica od Jara Vojteka a Líštičky od Miry Fornay. Ale tento rok nemá v programe ani jednu našu snímku. Dôvod? Nemala z čoho vyberať.

"Na festivale máme tento rok slovenský koprodukčný film českého režiséra Jana Švankmajera Přežít svůj život" hovorí o jedinom filme, na ktorom sa podieľali aj Slováci -- ako koproducent a kameraman Juraj Galvánek a herečka Zuzana Kronerová. Aj tento rok chcela Cviková zaradiť do programu snímky zo svojej rodnej krajiny, problémom však bolo, že skoro žiadne nevznikli. V minulosti tam pritom premietali filmy našich najlepších režisérov ako Martin Šulík či Dušan Hanák. "V súčasnosti netrpezlivo očakávame nový projekt Miry Fornay, ktorý už minulý rok pripravovala a takisto viem, že Jaro Vojtek pripravuje hraný film," prezradila Cviková s tým, že už je len otázkou času, kedy sa Slovensko dostane do súťaže jedného z najväčších európskych filmových festivalov.

MFF Rotterdam sa tento rok nesie v znamení osláv 40. ročníka. Desať dní budú špeciálne akcie a premietania v 40 lokalitách po celom meste. Ide o najväčšie kultúrne podujatie v Holandsku a najväčší svetový festival nezávislého a autorského filmu. Cviková ako kurátorka programu Red Westerns dodala, že niektoré filmy privezie v novembri aj na MFF Bratislava.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. máj 2024 13:28