StoryEditor

Recenzia: Je tu boxer, čo chce všetko. Aj Oscara (video)

23.02.2011, 23:00
Vždy bol dvojka. Vždy bol len mladší brat boxera, ktorý preslávil ich mesto. Nikto mu v skutočnosti neveril a s jeho sebadôverou to tiež nebolo ideálne.

Čo všetko musel urobiť Micky Ward, aby sa stal majstrom sveta vo welterovej váhe, sa dozviete v novom filme Fighter, ktorý má pred sebou ešte jeden veľký boj. So siedmimi nomináciami sa uchádza o Oscara. Na to, či vyhrá, alebo skončí K. O., si však ešte musíme počkať.                                                                         

Žezlo pre mladšieho brata
Fighter je jeden z posledných horúcich kandidátov na Oscara, ktorý ešte nebol v našich kinách. Distribútor ho prináša až teraz, keď sa o ňom najviac hovorí, a to v súvislosti s nedeľňajším udeľovaním prestížnych filmových cien. I samotný film sa môže javiť ako jeden veľký marketingový ťah - príťažlivá téma, ktorá bola taká úspešná, už keď sme pred rokmi drukovali Rockymu Balboovi, navyše film natočený podľa skutočného príbehu s gradujúcim dejom a vyvrcholením ako stvoreným pre amerického diváka. Film už na začiatku pôsobí veľmi civilne, čo zdôrazňuje "film vo filme“, o hlavných hrdinoch tu totiž televízia nakrúca dokument.

Obyčajnosť v dobrom slova zmysle však vytŕča z filmu ďalej. Režisér David O. Russell nás vtiahne do príbehu, ktorý je vďaka takmer dokumentárnemu štýlu ešte uveriteľnejší. Ocitneme sa na začiatku 90. rokov, v americkom meste, kde každý každého pozná, najmä však hrdinu Dickyho Eklunda.

Teraz je to však už len feťák a kriminálnik, ktorý je pre mesto viac hanbou ako pýchou. Ten má mladšieho nevlastného brata Mickyho Warda, ktorý sa vydá po jeho boxerských stopách, no je tu jedno veľké ALE. Má brata - feťáka, ktorý myslí viac na svoj nereálny návrat do ringu ako na bratovu boxerskú kariéru, nemožnú matku, ktorá mu robí ešte nemožnejšiu manažérku a myslí si, že všetko, čo urobí, je pre jej deti to najlepšie, a novú priateľku, ktorú jeho rodina neznáša.  

Od boxu k rodinnej dráme
V dôsledku komplikovaných rodinných vzťahov sa z boxerskej drámy stáva skôr rodinná dráma. Micky so svojím otcom pôsobia ako jediní ako-tak normálni členovia šialenej rodiny a snažia sa z nej vymaniť, aby neboli ďalej citovo vydieraní. Krok do neznáma sa Mickymu vyplatí, ale nič nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. David O.

Russell obsadil do hlavnej úlohy skvelého Christiana Bala, ktorý stvárnil závisláka Dickyho tak presvedčivo, že si vyslúžil Zlatý glóbus i nomináciu na Oscara (paradoxne v kategórii vedľajších úloh).

Výkon Marka Wahlberga, ktorý hral Mickyho, síce nebol neustále taký expresívny a výrazný, ale to, čo predviedol, úplne zodpovedalo typu jeho postavy. Za povšimnutie určite stojí aj výkon ich matky, ktorú si zahrala Melissa Leo a získala za ňu nomináciu na Oscara, rovnako ako Mickyho priateľka Amy Adams.

Fighter je nakoniec "len“ obyčajným príbehom boxera, ktorý si chce splniť sen svoj i svojej rodiny a stať sa šampiónom. Videli sme takých už veľa, ale to neznamená, že by sme si ich nepozreli znova. Aj keď Oscara v silnej konkurencii Fighter možno nezíska, má dobrý pomer správnych ingrediencií, ktoré z neho robia jeden z najlepších filmov minulého roka. A nie je to tak len vďaka overenému príbehu, ktorý vždy pritiahne pozornosť diváka, skvelým hereckým výkonom, ale aj vďaka jedinečnej atmosfére, ktorú tvorcovia vo filme vytvorili.


01 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Špeciál -- Tisove dilemy
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. máj 2024 10:22